Diyarbakır Barosu: Koronaya yakalanan tutuklular için uygun koşullar sağlansın

Diyarbakır Barosu: Koronaya yakalanan tutuklular için uygun koşullar sağlansın

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'ni ziyaret eden Diyarbakır Barosu, Kovid-19 testlerinin yapılmasını, tutukluların aşılanmasını ve uygun koşulların sağlanmasını istedi.

Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu ve Yönetim Kurulu, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutukluların koronavirüse (Kovid-19) yakalandığı bilgisi üzerine cezaevine ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin ardından yapılan yazılı açıklamada B-11 ve A-5 koğuşlarında bulunan tutuklulara Kovid-19 tanısı konulduğu ve karantinada oldukları, B-11 koğuşunda ise 8 tutukluya teşhis konulduğu ancak A-5 koğuşunda teşhis konulan tutuklu sayısının öğrenilemediği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada yasal düzenlemeler ve de hukuki durumları nedeniyle ayrımcılığa tabi tutulmaksızın hükümlü/tutukluların cezaevi koşulları gözetilerek gerekli önlemlerin alınmasını talep eden açıklamada, Kovid-19 testlerinin yapılması, uygun tedavinin uygulanması, beslenme, barınma koşullarının uygun hale getirilmesi ve öncelikli aşı uygulanması talep edildi.

KALABALIK GRUPLAR HALİNDE ARAMALAR

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nde 3 Mayıs'tan başlamak üzere 5 gün arayla iki koğuş araması gerçekleştirildiğine değinilen açıklamada, İnfaz koruma memurlarının pandemi koşullarının aksine kalabalık gruplar halinde arama ve sayım işlemlerini gerçekleştirdikleri belirtilerek, yetkililerin görev icrasında daha özenli davranmaları istenildi.

TALEPLER İLETİLDİ

Yönetim Kurulu ile Cezaevi İzleme Komisyon üyelerinin 7 Mayıs’ta cezaevi savcılığı ile bir görüşme gerçekleştirdiği kaydedilen açıklamada, “Kadın Cezaevi’ndeki acil ve elzem olan sorun ve talepler kendilerine iletilmiştir. Savcılık görüşmesi sonrasında yeniden cezaevinde ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Bu ziyarette, S.A isimli mahpusun kalp hastası olması ve risk altında bulunması sebebiyle önlem amaçlı hastaneye götürüldüğü, korona olan mahpusların ilaç almaya başladıkları(en azından B-11 koğuşunun) ve hastalığın seyri açısından takip edildikleri bilgisi alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

‘EK BESİN TAKVİYESİ YAPILMIYOR’

Hastalığın yayılmasına rağmen ek besin takviyesinin yapılmadığına dikkat çekilen açıklamada, “mahpuslara kantinden faydalanma imkanının  tanınmadığı, gerekli vitaminlerin verilmediği, ağrı ve ateşi olan mahpuslara ilaç takviyesinin sağlanmadığı ve cezaevinde böylesine riskli bir dönemde dahi herhangi bir sağlık görevlisinin olmadığı da tarafımıza aktarılmıştır. Bu bilgilerden sonra sorunların giderimi için hem Cezaevi İdaresi hem de Cezaevinden sorumlu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Vekili ile bütün girişimlere rağmen görüşülememiştir” denildi.

‘SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ’

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Diyarbakır Barosu olarak, Diyarbakır Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki tutuklu/hükümlülerin Kovid 19 pandemisinin etkileri gözetilerek sağlık hizmetine erişimin sağlanması, barınma ve beslenme koşullarının uygun hale getirilmesi, temel hak ve hürriyetlerine ilişkin sürecin takipçisi olacağız.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.