Diyarbakır Barosu avukatlara yönelik polis müdahalesini kınadı

Diyarbakır Barosu avukatlara yönelik polis müdahalesini kınadı

Diyarbakır Barosu'ndan, Mersin’de ÖHD üyesi avukatlara yönelik polis şiddetine kınama geldi. Baro, sorumlular hakkında gerekli adli ve idari soruşturmanın başlatılmasını istedi.

Tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk hakkındaki Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuna tepki için 18 Şubat'ta Mersin'de açıklama yapan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyelerine yönelik polis müdahalesine Diyarbakır Barosu’ndan tepki geldi.

Baro, avukatlara yönelik polis müdahalesini yaptığı yazılı açıklama ile kınadı. ÖHD üyesi avukatlarca yapılmak istenen açıklamaların bazı şehirlerde hukuka aykırı şekilde engellendiğine dikkat çeken Diyarbakır Barosu, özellikle Mersin Adliyesi önünde yapılmak istenen açıklamaya kolluk tarafından fiziki müdahalede bulunulduğunu ve bir meslektaşlarına yönelik tehdit mahiyetli sözlü saldırı gerçekleştiğini belirtti.

Avukatlara yönelik engelleme ve müdahalenin, Anayasanın 34. maddesi ve yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 11. maddesi ile güvence altına alınan “barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı”nın ihlali olduğu vurgulanan Baro açıklamasında, “Demokratik toplum düzeninin gerekliliği ile bağdaşmayan bu müdahaleyi kınıyor, ilgililer halkında gerekli adli ve idari soruşturmanın bir an önce başlatılmasını bekliyoruz” denildi.

'DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLACAĞIZ'

Diyarbakır Barosu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Son dönemlerde yargının kurucu unsurlarından olan savunma makamına ve avukatlık mesleğine yönelik engellemeler, tehditler ve saldırılar sıklıkla karşılaştığımız bir durum haline gelmiştir. Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; avukatlık mesleği savunma hakkının, adil yargılanma hakkının ve hak arama özgürlüğünün teminatıdır. Savunma makamının yani avukatların özgür ve etkili olamadığı bir toplumda hiç kimsenin özgürlüğü garanti altında değildir.
Savunma görevini yapan avukatlara, hiçbir kişi veya kurumun, fiziki saldırı ve hakarette bulunamayacağını hatırlatır; meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde olup, hukuki sürecin de takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşırız.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.