Dışişleri Bakanlığı'ndan Biden'ın soykırım açıklamasına tepki

Dışişleri Bakanlığı'ndan Biden'ın soykırım açıklamasına tepki

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni Soykırımı açıklamasına Dışişleri Bakanlığı'ndan 'reddiyoruz' ve 'kınıyoruz' açıklaması geldi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni Soykırımı açıklamasına tepki gösterdi. Bakanlık, "Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden 24 Nisan 1915 açıklamasında bu yıl da 'soykırım' sözcüğünü kullandı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden'ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasının devamında, "Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz. Türkiye, 1915 olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşündedir. Bu anlayışla Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş, arşivlerini açmıştır. Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, işbirliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür" ifadeleri yer aldı.

Biden ne demişti?

ABD Başkanı Joe Biden, Ermeni Soykırımı'nın 107'inci yıl dönümünde açıklama yayınladı. Biden yazılı mesajında "24 Nisan'ı soykırımın başladığı tarih olarak niteledi ve bunun 20. yüzyılın en büyük mezalimlerinden biri olduğunu" belirtti.

Biden, "Onların acılarını anlıyor ve tarihini onurlandırıyoruz" dedi ve ekledi: "Osmanlı makamları 24 Nisan 1915'te İstanbul'daki Ermeni aydınları ve cemaat liderlerini tutukladı. Böylece 20'inci yüzyılın en büyük toplu kıyımlarından biri olan Ermeni Soykırımı başladı. Bugün bir imha harekatıyla tehcir edilen, katledilen ve ölüme yürüyen 1,5 milyon Ermeni'yi anıyoruz, trajik can kayıplarının yasını tutuyoruz. Ermeni Soykırımı üzerine düşünürken nefretin her türlüsüne karşı tetikte olduğumuzu yineliyoruz. Kendimizi sesimizi duyurmaya, kalıcı izler bırakan vahşeti durdurmaya adadık. Meds Yeghern'de hayatını kaybedenlerin yasını tutarken çocuklarımız için temenni ettiğimiz daha iyi ve barışçıl bir dünyayı inşa etme çabalarımızı iki katına artıralım. İnsan haklarına saygı duyulduğu, bağnazlığın kötülüklerinin günlük hayatımıza damgasını vurmadığı, insanların haysiyet ve güvenlik içinde hayatlarını sürdürdüğü özgür bir dünya... Ermeni halkının gücü ve dirayeti üzerine düşünmek için uygun bir zamandayız. ABD, Ermeni halkı ve kültürlerini yeni topraklarda yeniden inşa edebilmesi için kararlı oldu. Ermeni Amerikalılar, ABD'nin hayati bir parçasıdır, atalarının katlandığı trajediye dair bilgileri her ne kadar yanlarında taşısalar da ulusumuzu daha güçlü ve dinamik hale getiriyorlar. Acılarını tanıyoruz, hikayelerini onurlandırıyoruz." 

Başkan seçilmeden önce Ermeni Soykırımı'nı tanıma vaadinde bulunan Biden, 'soykırım' sözcüğünü resmi açıklamada kullanan ilk ABD Başkanı olmuştu.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.