Dışişleri Bakanlığı: Türkiye’nin içişlerine müdahale kimsenin haddi değil

Dışişleri Bakanlığı: Türkiye’nin içişlerine müdahale kimsenin haddi değil

Boğaziçi Üniversitesi'nde 'kayyım rektör' protestosuna polisin saldırısı ve hükümetin tutumunu eleştiren ABD Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler'e, Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi.

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne AK Partili Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanmasını protesto için düzenlenen eylemlerde hükümetin izlediği tutuma ABD Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı ise Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir" ifadesi kullanıldı. "Yurtdışındaki Bazı Çevrelerin Boğaziçi Üniversitesi’nde Yaşanan Olaylara İlişkin Yaptıkları Açıklamalar Hakkında" başlığı ile yayınlanan açıklamada, "Ülkemize demokrasi ve hukuk dersi vermeye kalkanlara aynaya bakmalarını tavsiye ediyoruz" denildi.

Açıklamada, Türkiye'deki toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ile ifade özgürlüğünün anayasal güvence altında olduğu söylendi. "Güvenlik güçlerimiz, bugüne kadar her olayda olduğu gibi, bundan sonra da kanunların verdiği yetkiyle görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecektir" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, 'üniversite dışından ve terör örgütü iltisaklı çevrelerin olaylara sızma ve kışkırtma girişimleri' olduğu öne sürüldü. 

'MÜCADELEYİ SÜRDÜRMEDE KARARLIYIZ'

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamanın devamında, "Yasadışı yollara tevessül eden grupları kışkırtıcı ve illegal eylemleri teşvik edici bir dil kullanmama konusunda sözkonusu çevreleri uyarıyoruz. Yakın dönemde de “gelişmiş” demokrasi olarak adlandırılan pek çok ülkede yönetimler aleyhine en küçük bir itiraza karşı dahi masum ve sivil vatandaşlara karşı güvenlik güçlerinin orantısız şiddet görüntüleri halen hafızalardadır. Hal böyleyken, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olayları ve Türkiye’nin bu olaylarla hukuk çerçevesinde yürüttüğü mücadeleyi görmezden gelerek ülkemize demokrasi ve hukuk dersi vermeye kalkanlara aynaya bakmalarını tavsiye ediyoruz. Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir.

Türkiye, Anayasa’da güvence altına alınan temel hak ve özgürlükleri koruma konusundaki iradesini gerçekleştirmekte olduğu reform adımlarıyla göstermekte olup, bununla birlikte terör örgütleri ve terörle iltisaklı çevrelerin bu alanlardaki istismarına karşı mücadelesini sürdürmekte de kararlıdır" denildi.

ABD Dışişleri, 'Türkiye'deki gösterilerden endişe duyduklarını' söylemiş ve 'gösteriler bağlamında kullanılan LGBTİQ+ karşıtı söylemi kınadıklarını' da açıklamıştı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği de öğrencilerin serbest bırakılmasını isteyerek nefreti ve ayrımcılığı teşvik eden homofobik ve transfobik açıklamalarını kınadıklarını ifade etmişti. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.