'Din değiştirdi diye ruhsat vermiyorlar'

'Din değiştirdi diye ruhsat vermiyorlar'

Osmaniye'de din değiştirip Hıristiyanlığa geçen Erkin Çözeli, Hıristiyan olduğun için kendisine ruhsat verilmediğini iddia etti.

Osmaniye'nin Kadirli İlçesi'ne yaşayan Ermeni kökenli olan ve 2008 yılı Ocak ayında din değiştirip Hıristiyanlığa geçen Erkin Çözeli'nin Hıristiyan olduğun için kendisine ruhsat verilmediğini iddia etti. İHD Adana Şube yöneticisi Osman Kara, Çözeli'nin Kadirli Kaymakamı Abdul Rauf Ulusoy ile 17 Şubat görüştüğünü kaymakamın kendisine "Beni İpe asalarda senin gibi bir gavura, Hıristiyan'a verecek ruhsatım yok" sözlerini söylediğini belirtti.

Osmaniye'nin Kadir'li İlçesi'nde yaşayan ve Hıristiyan olan Erkin Çözeli isimli bir vatandaş gördüğü ayrımcılıktan dolayı İHD Adana Şubesi'ne başvurdu. İHD Adana Şubesi konuya ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi. İHD yöneticisi Osman Kara, Erkin Çözeli'nin aslen Ermeni kökenli olduğunu, 2008 yılı Ocak ayında Hıristiyan dinine geçtiğini belirtti. Kara, Osmaniye'de işletmeci sıfatıyla açtığı içkili lokanta için yaptığı başvuru 17 Mart 2008'de yetkili makam olan Kadirli Kaymakamlığı'nca kabul edildiğini vurguladı. Bu aşama Çözeli'nin yasal prosedürü yerine getirerek, itfaiyeden, emniyet güçlerine kadar yaklaşık 14 kurumdan onay aldığını vurgulayan Kara, ruhsatın alınışından sadece birkaç saat sonra ilçe Özel İdare Müdürü tarafından aranarak ruhsatın yanlışlıkla verildiğini bildirdiğini kaydetti. Kara, "Nihayet 17 Şubat 2010 tarihinde Kadirli Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü söz konusu ruhsatı hiç de gerçekçi olmayan gerekçelerle iptal etmiştir. Çözeli, Kadirli Kaymakamı Abdul Rauf Ulusoy, ile yaptığı görüşmede ise kaymakam 'Beni İpe asalarda senin gibi bir gavura, Hıristiyan'a verecek ruhsatım yok' dediğini belirtiyor" diye konuştu.

Çözeli'nin inancı gereği din değiştirdiğini sözlerine ekleyen Kara, din değiştirdiği tarihten sonra, hem sosyal alanda hem de, ruhsatının iptal işleminin yapıldığını, resmi kurumlarla karşı karşıya geldiği anlarda sistematik olarak zorluklar yaşamaya başladığını ifade etti. Kara, Çözeli'nin ismini ve kimliğini bilmediği kişilerce taciz ve tehditlere maruz kaldığını, işlerinin defalarca fiziki saldırıya maruz kaldığını, asılsız ve isimsiz ihbarlar sonucunda emniyet güçlerinin işyerini bastığını ifade etti. Kara, insan hakları savunucuları olarak, Erkin Çözeli'nin inanç tercihinden dolayı yaşamakta olduğu baskı ve ayrımcılık uygulamalarını kınadıklarını dile getirerek, yetkilileri sorumlu olmaya ve anayasa ve diğer yasalardaki eşitlik ilkelerine uygun davranmaya çağırdı.

Çözeli'nin Avukatı Şiyar Rışvanoğlu, müvekkillinin daha önce bir kez suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, şu anda Osmaniye İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını söyledi. / DİHA