Dicle Vadisi'ni koruyacağız

Dicle Vadisi'ni koruyacağız

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, “Amed 2015-2019 Stratejik Plan” toplantıları kapsamında Sur bölgesindeki 100 muhtarla bir araya geldi.

DİYARBAKIR -  Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Kışanak ile birlikte Sur Belediyesi Eşbaşkanı Seyit Narin, Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş ve ilgili daire başkanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kışanak, Muhtarlığın yerel yönetim mekanizmasının birinci basamağı olduğu için bu toplantıları çok önemsediklerini belirtti. Yeni yasal birlikte teşkilatımızı buna göre yeniden kurgulamalarını gerektiğini ve DİSKİ’nin büyük ölçüde ilçelerde yer sorununu çözdüğünü anlatan Kışanak, ilçelerin büyük kısmında şube müdürlüklerinin çalışmaya başladığını belirtti. Yol İşleri Daire Başkanlığı birimini kurduklarını söyleyen Kışanak, “17 ilçemizin, yaklaşık bin köyümüzün ve mezramızın yollarıyla ilgili sorumluluk artık büyük ölçüde bizim üzerimizdedir. Birçok ilçemizde şantiye yerleri belirlendi, personel takviyesi yapıldı. Araç gereç konusunda bir çalışma sürdürülüyor” diye konuştu.  Kışanak, bu yıl Sur ilçesine bağlı mahallelerde 75 kilometrelik bir asfalt çalışması planlaması yapıldığını ve ayrıca bakım ve onarımı gereken köy yollarına ilişkin çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. 

Toplantıda  büyük projelere ilişkin muhtarlardan gelen soru üzerine Kışanak, Diyarbakır Surları ve Hevsel  Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Daimi Miras Listesi’ne girmesi sürecine değindi. Bu önemli listede Diyarbakır’ın da yer almasının yaratacağı olumlu sonuçları anlatan Kışanak, “ Dünyanın dört bir yanındaki turizmle ilgili büyük firmalar, tur operatörlerinin önündeki turizm kentleri listesinde Diyarbakır da olacak ve doğal olarak Diyarbakır’a daha çok turist gelecek. Turistlerin gelmesi esnafımızın da daha fazla çalışması ve kentin turizm gelirlerinin artması için bu son derece önemli bir çalışma. Önümüzdeki Hazirana kadar çalışma devam edecek ve UNESCO karar verecek. Bizler de tüm lobi faaliyetlerimizi, tanıtım faaliyetlerimizi, tarihi ve kültürel varlıklarımızla ilgili çalışmaları buna göre yapacağız” diye konuştu. Bu kapsamda Dicle Vadisi Projesi’nin de revize edilmesi gerektiğini söyleyen Kışanak, şunları söyledi: “ Çünkü o projede bazı öngörülen çalışmalar UNESCO kriterlerine uymuyor. Biz de geçen ay Büyükşehir Belediyesi Meclisimizden Dicle Vadi Projesi’nin revize edilmesiyle ilgili kararımızı aldık. Bu vadiyle ilgili proje önümüzdedir. Revize edeceğiz. Dicle Vadisi’ndeki yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Bunun güvencesini veriyoruz.”  

Dicle Nehrini korumak görevimizdir

Kışanak ayrıca Dicle Nehri kıyı-kenar çizgisinin belirlenmesi için komisyon kurduklarını söyleyerek,  “Kıyı kenar çizgimiz netleşince,  kıyının her iki tarafında en az 300’er metrelik alanları kamusal alan olarak yeşil alan, yürüyüş yolu ve bisiklet yolu yapılacak. Vadimize zarar verecek hiçbir çalışmaya asla izin vermeyeceğiz ve yapmayacağız. Bu konuda Meclis kararımız alınmıştır. Komisyonlarımız kurulmuştur. Çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu. .Dicle Nehrini bir bütün olarak, havza olarak Koruma Master Planı yapma sözü verdiklerini anımsatan Kışanak, “Bu kapsamda kum ocakları önümüzdeki dönemde  artık Dicle Nehri havzasından çıkartılacaktır. Bunu yapmak zorundayız. Bu nehir bütün halkımızın tarihi kültürel mirasıdır. Bu nehri korumak hepimizin görevidir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum