Dicle Anter: Babam direniş gazetecisiydi

Dicle Anter: Babam direniş gazetecisiydi

Öldürülen babası Kürt bilgesi Musa Anter için adalet arayışlarına zaman aşımı ile yanıt verildiğini belirten oğlu Dicle Anter, zaman aşımı ile biten davayı AYM’ye taşıdıklarını söyledi, buradan sonuç alınmaması durumunda AİHM’e başvuracaklarını söyledi.

JİTEM’in Kürt bilgesi Musa Anter’i öldürmesinin üzerinden 31 yıl geçti. 

Anter, Kültür festivaline katılmak için gittiği Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de çok sevdiği Kürt coğrafyasında öldürülmüştü. Anter’i öldüren failler bulunmadı, cinayete dair dava geçen yıl zaman aşımından düşürüldü.

"Devlet tuzak kurdu"

MA’dan Fethi Balaman’a konuşan Dicle Anter, babasının öldürüldüğü günden bu yana adalet talebinde bulunduklarını, ancak taleplerinin 30 yıl sonra zaman aşımı ile karşı karşıya kaldığını söyledi:

“Babam halk tarafından çok sevilen biri. Yazım şekli halkın anlayacağı bir dil oldu. Gazeteciliğinde bunu işledi. Ve çok sevildi. Kürt tarihini, direnişini çok iyi anlatan, bu çerçevede Kürt halkına bilgi veren biriydi. Bunları dile getirdikleri için sürekli hedefti. Devlet tuzak kurarak onu katletti. Katledilmesinin ardından adalet arayışı içine girdik. Bir yaprak ile başladığımız bu süreçte büyük bir yankı gelişti, ancak zaman aşımı ile sonlandı.”

Zaman aşımı ile biten davayı AYM’ye taşıdıklarını kaydeden Anter, buradan sonuç alınmaması durumunda AİHM’e başvuracaklarını söyledi. 

"Katliamcı zihniyet aramızda dolaşıyor"

Toplumun kanayan yarası olana davaların zaman aşımı ile aklanmaya çalışıldığını kaydeden Anter, benzer durumun Sivas Katliamı’nda da yaşandığına dikkat çekti:

“Babamın kimler tarafından nasıl öldürüldüğü ortada olmasına rağmen zaman aşımından düştü. Aynı durum Sivas Katliamı’nda da yaşandı. İnsanları yakan kişiler serbest bırakılıyor, katiler serbest bırakılıyor. Toplumun kanayan yarası oldu bu durum, Katliamcı zihniyet aramızda dolaşıyor. Adalet taleplerine hep bu şekilde cevap veriliyor.”

Direniş gazeteciliği

Anter babasının gazeteciliğini “direniş gazeteciliği” olarak tanımladı:

“Musa Anter gazeteciliği önemli bir gazetecilik, Musa Anter’in tabiri ile küçük generalleri kalemini yerde bırakmadılar. Direnen gazetecilere dönük saldırılar ortada. Abdurrahman Gök daha birçok gazeteci, Demokles’in kılıcı ile karşı karşıya kaldılar. Ve şu an gazeteciler sırf haber yaptıkları için cezaevinde. Ancak geri adım atmıyorlar. Musa Anter geleneği hep sürecek.”

Musa Anter adına 30 yıldır “Musa Anter Gazetecilik Yarışması”nın düzenlendiğini hatırlatan Anter, bunun Kürt halkı için çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Ödül töreni 22 Eylül'de

Yeni Yaşam Gazetesi'nin düzenlediği 30. Musa Anter Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödül töreni 22 Eylül'de saat 19.30'da Kadıköy Evlendirme Dairesi'nde düzenlenecek.  

Kürtçe haber dalında ödül, Ferid Demirel’in bianet’te yayınlanan “Fermandarê rêxistina Ahrar’uş Şarkkiyeyê ji Zanîngeha Artûklûyê derçûye” başlıklı haberine verilmişti. 

Türkçe Haber dalında birincilik ödülü, Mezopotamya Ajansı’nın tutuklu editörü Abdurrahman Gök’ün “Jin jiyan azadî”yi dünyaya yayan “Rojhilat ve İran’dayım: Yeni bir İran umudu” haberine verilmişti. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.