DFG: 35 gazeteci gözaltına alındı 16'sı tutuklandı

DFG: 35 gazeteci gözaltına alındı 16'sı tutuklandı

Raporda, Türkiye’de Kürt gazetecilere yönelik tutuklama, operasyon, “sansür yasası”, haber takibini engelleme ve cezalandırılma politikalarıyla basın ve toplumun nefessiz bırakıldığı kaydedildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) "2022 Haziran Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri” raporunu açıkladı.

Raporda, Türkiye’de Kürt gazetecilere yönelik tutuklama, operasyon, “sansür yasası”, haber takibini engelleme ve cezalandırılma politikalarıyla basın ve toplumun nefessiz bırakıldığı kaydedildi.

Gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişinin 8 günlük hukuksuz gözaltı işlemlerine değinilen açıklamada, şöyle denildi:

“JİNNEWS’in bürosu ile Pia, Pel ve Ari Yapım Şirketlerine düzenlenen baskınlarda dijital tüm malzemelere el konuldu. Ari ve Pia Yapım Şirketlerini 8 Haziran’da ablukaya alan polisler, hiçbir yasal dayanağı olmamasına rağmen 'arama devam ediyor' diyerek bu kurumlara girişi engelleniyor. Gözaltı süreleri uzatılarak 8 gün Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan meslektaşlarımıza neyle suçlandıklarına ilişkin dahi bir açıklama yapılmadı. Operasyonun yapıldığı gün devletin resmi yayın kuruluşu TRT 1 üzerinden medyaya servis edilen bilgiyle meslektaşlarımız hedef gösterildi.”

"Haberler suç delili sayıldı" 

16 gazetecinin tutuklanmasıyla birlikte tutuklu gazeteci sayısının 76’ya yükseldiğinin kaydedildiği açıklamada, şu noktaya dikkat çekildi:

“Meslektaşlarımızın tutuklanmasından sonra oluşan kamuoyu tepkisini dindirmek amacıyla Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, yandaş basın üzerinden servis ettiği fotoğraflarla kendini ele vermiş oldu. Kamera, fotoğraf makineleri, gazete arşivleri ve onurumuz olan özgür basın şehitlerinin fotoğrafları suç delili olarak gösterilmeye çalışıldı. Bu durum bile başlı başına operasyonun gazeteciliğe açılmış bir savaş olduğunu, iktidarın basına yaklaşımını ortaya koydu.”

Açıklamada hak ihlalleri şöyle sıralandı: 

* Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 25

* Evine Baskın Düzenlenen Gazeteciler: 25

* Gözaltına Alınan Gazeteciler: 35

* Kötü Muameleye Maruz Kalan Gazeteciler: 49

* Haber Takibi Engellenen Gazeteciler:35

* Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 27

* Hakkında Dava Açılan Gazeteciler: 5

* Cezalandırılan Gazeteciler: 16

* Yargılaması Devam Eden Gazeteciler: 156

* Tutuklu Gazeteci Sayısı (01 Temmuz 2022 itibariyle): 76

* Yayın Yasağı Kararı: 4

* Erişim Engeli Getirilen Haberler: 12

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.