“Devlet bir kez daha yaşam hakkını yok saydı”

“Devlet bir kez daha yaşam hakkını yok saydı”

İHD ve ÇHD, ölü bulunan 16 yaşındaki Aksem’le ilgili “Etkili bir soruşturma yürütülerek sorumluların cezalandırılması ‘kaza’ adı altındaki benzer vakaların yaşanmasına engel olacaktır” açıklamasını yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) Adana şubeleri, Muharrem Aksem ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Micit (Çalışkan) Mahallesi'nde, çobanlık yapan 16 yaşında Muharrem Aksem, 24 Mart’ta polislerin atış talimi yaptığı alanda ölü bulunmuştu. Bazı uzuvları kopan Aksem’in vücudunda menşei henüz belirlenemeyen metal parçaları vardı.

Hak örgütleri, Adana’da yaptıkları basın açıklamasında, “Bir kıyımı daha normalleştirmeyeceğiz” dedi.

“Devlet açıkça sorumludur”

MA’nın haberine göre, İHD Adana Şube binasında dün yapılan açıklama metni, Avukat Umay Büyükdağ okudu. Büyükdağ, Aksem’in ölümünden devletin açıkça sorumlu olduğunu belirtti. 

Büyükdağ, en temel ve vazgeçilmez insan hakkı olan yaşam hakkının bir kez daha devlet eliyle yok sayıldığını söyleyerek, “Bir çocuk daha katledildi. Bu olayın bir kaza olup olmamasının bizim açımızdan bir önemi yok. Tıpkı zırhlı araçların çarpması ile gerçekleşen ölümler gibi bir kıyımı daha normalleştirmeyeceğiz, kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz” dedi.

“İşkence, kötü muamele ve yaşam hakkı ihlalleri”

Anayasanın 17. Maddesi’nde yer alan  “Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Yaşama hakkı, bütün hakların temelidir. Savaş, sıkıyönetim ve olağanüstü hallerde dahi durdurulamaz, yok edilemez” ifadesine işaret eden Büyükdağ, şöyle konuştu:

“Devlet hali hazırda pozitif yükümlülüğü olan insanı yaşatma görevini yerine getirmezken, yaşam hakkını ihlal etmeme yükümlülüğünü de açıkça ihlal etmektedir. Devletin, devlet oluşundan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmek bir kenara, özellikle Kürdistan’da ve Türkiye’nin dört yanında ajanları vasıtasıyla uyguladığı işkence, kötü muamele ve yaşam hakkı ihlallerini kabul etmiyoruz ve bir kere daha ifşa ediyoruz.”

Büyükdağ son olarak, “Devletin ve devletin tüm ajanlarının benzer vakalardaki tutumunu bilmekle birlikte hatırlatmak isteriz ki etkili bir soruşturma yürüterek sorumluların cezalandırılması ‘kaza’ adı altındaki benzer vakaların yaşanmasına engel olacaktır. İhlal edilen ve korunması gereken hak bağlamında bu soruşturma yükümlülüğü aynı zamanda devletin asli sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

24 Mart 2022 günü, Eyyübiye ilçesine bağlı Organize Bölgesi civarında, Çalışkan Köyü'nde, 16 yaşındaki Muharrem Aksen’in cenazesine ulaşıldı. Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, ailesiyle görüşmesinin ardından şu bilgileri verdi:

“Aile ile yaptığımız görüşmede çocuğun arkadaşlarına 'Ben bir köpek bulmaya gideceğim' dediğini ve gittiği bölgenin de emniyetin atış talimi yaptığı yer olduğu, cesedin bulunduğu yerin polislerin atış talimi yapmak için geldikleri yer olduğu belirtilmiştir. Olay günü en son saat 16.30'da, çocuklarına ulaşabildiklerini ve nerede olduğunu sorduklarında ise arazide hayvanların yanında olduğunu söylemiştir. Bu görüşmeden sonra gelmeyince babası çocuklarına gidip, karakola haber vermelerini söylemiş ve akrabaları ile birlikte aramaya başlamışlardır. Yine o bölgede yaşayanlardan edindiğimiz bilgilere göre, evlerin 500 metre yakınında olan bir alanda polislerin sürekli gelip atış yaptıklarını ve o gün de saat 18.00'e kadar silah seslerinin geldiğini söyleyen tanık beyanları bulunmaktadır. Saat 22.00 sıralarında o bölgede çocuklarının cansız bedenine ulaşmışlardır. Vücudunda şarapnel izlerinin olduğu, sis mermisi olabilecek güçte taşı bile parçalayan mermilerin olduğu, çocuğun elinin olmadığı, parçalandığı, vücudunun paramparça olduğu ve oraya gittiklerinde de barut kokusunun olduğu belirtilmiştir.”

Valilik de açıklamasında, bölgede atış talim alanı olduğunu ancak Aksem’in vücudunda mermi kalıntısı olmadığını belirtti.

Ölü muayene tutanağına göre, Aksem'in vücudundan 12 adet farklı boyutlarda metalik cisim çıkarıldı.

Aksem ailesinin avukatı Hatice Akıllı Öz, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi içi İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) İhtisas Dairesi'nden çıkacak otopsi raporunu beklediklerini açıkladı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.