Dersim'de barajlara karşı yürüyüş

Dersim'de barajlara karşı yürüyüş

DBP Dersim Gençlik Meclisi, yürüyüş düzenleyerek kentte yapılmak istenen baraj ve HES'leri protesto etti.

DERSİM - DBP Dersim Gençlik Meclisi, "Xwedî derkeve" hamlesi kapsamında Seyid Rıza Meydanı'ndan Ana Fatma'ya kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe gençlerin yanı sıra farklı kurum temsilcileri de katıldı. Üzerinde "Bijî Serok Apo", "Xwedî derkeve" ve "Kimliğine sahip çık" yazılı beyaz tişörtler giyen gençler, sık sık "Dersim'de baraj istemiyoruz", "Bijî Serok Apo" ve "Munzur özgürdür özgür akacak" sloganları atıldı. "Xwedî derkeve", "Saralardan Zilanlara direnen genç kadınlar ile özgürlüğe" pankartların taşındığı yürüyüşte gençler davul zurna eşliğine halay çekti. Yürüyüşün son bulduğu Ana Fatma'da açıklama yapan DÖDER üyesi Baran Yiğit, gençlik olarak "Xwedî derkeve" hamlesi ile Dersim'de yapılmakta olan tüm barajları ve HES'leri yıkacaklarını belirterek, devletin gençlik üzerindeki politikalarına karşı "Toprağına suyuna enerjine doğana diline kimliğine kültürüne ve geleceğine sahip çık" şiarını her alanda hayata geçireceklerini söyledi. 

'Devletin doğal toplum üzerindeki tahakkümü özgürlükçü değil, soykırımdır'

Yiğit, devletin bugüne kadar Kürt halkının yerleşim yerlerine miraslarına hatta insanlığına karşı siyasi, ekolojik, kültürel ve tarih soykırımlarını geliştirdiklerini söyleyerek, "Sistemin doğaya ve toplumsal dokuya ne kadar zarar verdiğini bilmekteyiz. Sermayenin ve onun emrindeki devletin doğal toplum üzerindeki tahakkümü özgürlükçü değil, soykırımdır. Özellikle Kapitalizmin Ortadoğu'ya girişi ile birlikte yaşamı yozlaştıran binlerce yıllık iktidar ve devlet kültürünün yaratmış olduğu tahribatlar, bugün Bakurê Kürdistan'da kendisini gösteriyor. Ulus devlet formunun özellikle tarihsel doğalarımıza bakış açısı sermayenin en ücra köşesinde netliğe kavuşturulan çıkarların formülüdür. Bu temelde direniş sembollerimizin hakikat savaşçıları olan Ali Çiçeklerin, Saraların, Arinlerin ve Kader Ortakkayaların birer ardılları olan gençlik, doğru yörüngeden hiçbir zaman şaşmayacak" diye konuştu. 

'Gün, Önderliğimizi özgürlüğüne kavuşturma günüdür'

Kürdistan ve Türkiye'de bulunan halkları tarihsel doğalarına sahip çıkmaya çağıran Yiğit, "Tarihsel doğamızı talancı ve soykırımcı zihniyetlere karşı koruyalım, ayaklanalım. Gün, demokratik özerk toplumun oluşması ve anlamlı bir yaşamın özüne kavuşması günüdür. Gün, toprağına suyuna enerjine doğana diline kimliğine kültürüne ve geleceğine sahip çıkma günüdür. Gün, Önderliğimizi özgürlüğüne kavuşturma günüdür" diye konuştu. 

Açıklamanın ardından gençler davul zurna eşliğine halaylar çekti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.