Derecik'te eğitim çilesi

Derecik'te eğitim çilesi

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Irak’a sıfır noktada bulunan Derecik beledesindeki Derecik Lisesi’nde eğitim rezaleti yaşanıyor.

Erkan Çapraz'ın Özel Haberi:

 

Derecik'te bu yıl yaklaşık 90 lise öğrencisi, pansiyon sorunu nedeniyle hala ders başı yapamadı. Öğretmen açığının da bulunduğu okulun kendisine ait bir binası bile yok. 3 katlı Derecik Belediyesi binasının 1 ve 3'üncü katlarında hizmet veren okul içi ve bahçesinde boş gezen öğrenciler öğretmen, okul binası ve pansiyon istiyor. Kız ve erkek öğrencilerinin ortak kullandığı ve tıkanan tuvalet, okulun içerisinde bulunduğu durumu özetler nitelikte. Kırık dökük pencereli sınıflarda ders gören öğrenciler ders işlerken üşüdüklerini söylediler. "Bu şartlarda kimse bizden başarı beklemesin" diyen öğrencilerin yetkililere tokat gibi mesajları var.

 

"Sonunculuğun sebebi biz değiliz"

 

Okul öğrencilerinden Hayat Tekin: "Eğitimden ve öğretimdem mahrum durumdayız. Yetkililerden acilen yardım bekliyoruz. İnşallah bir an önce okul binamız yapılır ve öğretmenlerimiz gelir. Derslerimizin çoğu boş geçiyor. Bu şekilde eğitim zor değil mi? Hani her zaman derler Hakkari yine en sona kaldı. Sonda olmanın sebebini bu şartlarımızı görüp tekrar değerlendirsinler. Sebebi asla biz değiliz." dedi.

 

"O ezikliği yaşamak nedir bilir misiniz?"

 

Rıdvan Tekin isimli öğrenci ise okulda öğretmen eksikliğinden dolayı sayılsal ve dil bölümlerinin bulunmadığını belirterek sadece sözel ve eşit ağırlık bölümlerini seçmek zorunda bırakıldıklarını ifade etti. Tekin: "Ben şahsen dil bölümünde okumak isterdim. Böyle düşünmüştüm ortaokuldayken. İnsanın geleceğinde istediği hedeflerine ulaşabilmesi için şartların olmadığını görmek veya o ezikliği yaşamak nedir bilir misiniz? Bizler burada eğitime yenik başlıyoruz."dedi.

 

Kızlar ve erkekler aynı bozuk tuvaleti kullanıyor

 

Münevver Akbaş ise: "Zaten buranın yarısı belediye yarısı lise. Burda eğitimimiz çok kötü. Kızlar ve erkekler aynı tuvaleti kullanıyoruz. Öğrenciler sadece 1. katta bulunan tuvaleti kullanabiliyor. 2 katta bulunan ve belediyenin kullandığı tuvaleti kullandırmıyorlar. Aşağıdaki tuvaletin damı akıyor. Üstteki pislik aşağı geliyor. Tuvaletler tıkanmış, sular akmıyor lavabolar rezil bir durumda. Ve biz böyle bir ortamda ÖSS'ye hazırlanıyoruz."dedi.

 

90 öğrenci kapı dışarı edildi

 

3 yıldır Gelişen ve Yeşilova bölgesinden gelip Derecik Lisesinde okuyan yaklaşık 90 öğrenci ise bir buçuk aydır eğitim göremiyor. Daha önceki yıllarda Derecik belesinde bulunan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Yatakhanesi'nde kaldıklarını belirten Lezgin Duyan: “Bu yıl bizi yatakhaneye almadılar. Köylerimiz okula çok uzak, bize ne servis nede yer veriyorlar. Maddi durumumuz iyi olmadığından ve Derecik'te kalabileceğimiz ev olmadığından dolayı eğitimimize devam edemiyoruz. Hep yapacağız diyorlar ama ilgilenen yok."dedi.

 

"Bizi oyalayıp eğitim hakkımız elimizden alınıyor"

 

Dışarda kalan öğrencilerden Mehmet Ekici ise: "Bir buçuk aydır okul başlamış ama biz hala dışardayız. Halimizi soran yok, güya çözüm arıyorlarmış. 2 aydır çözüm bulunmadı bundan sonra mı çözüm bulunacak. Bizi oyalayıp eğitim hakkımız elimizden alınıyor. Bu şartlarla bir de eğitimde başarılı olmamız isteniyor. Kaç yıldır okuyoruz bu okulda birçok arkadaşımız son sınıfta ama artık devam edemiyorlar."dedi.

 

"Lise binası seneye faaliyete geçecek"

 

Konu ile ilgili görüştüğümüz Şemdinli Milli Eğitim Mdürlüğü yetkilileri, branş öğretmeni bulamadıklarını belirterek, sene başında yolladıkları öğretmenlerin iki hafta kaldıktan sonra okuldan ayrıldıklarını belirttiler. Okul binasının belediyeye ait olduğu için müdahale edemediklerini belirten yetkililer yeni okul binasının şuan yapım aşamasında olduğunu ve gelecek eğitim öğretim yılında faaliyete geçeceğini ifade ettiler.

 

Pansiyon sorununa kalıcı çözüm yok

 

Yeni yapılan lise binasında pansiyon projesinin yer almadığı ve yeni bina yapılsa dahi dağınık bir yerleşim yapısına sahip Derecik beldesinde pansiyon sorunun devam edeceği ve birçok öğrencinin tekrar dışarıda kalabileceği öğrenildi. Öte yandan yıllar önce beldede yapılan Yatılı İlköğretim Bölge okulunun projesinde yer almasına rağmen bir lojmanının eksik yapıldığı bu nedenle de öğretmenlerin büyük ölçüde yer sıkıntısı çektikleri bildirildi.

 

Müfettişler sadece görülmek istenen yerlere gidiyor

 

Öte yandan Hakkari'ye gelen 20 Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişinin Derecik Beldesi'ndeki okullara uğramadığı belirtilirken bazı lise son öğrencileri, müfettişlerin sadece görülmesi istenen yerlere gönderildiğini ileri sürdüler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.