Derecik Sınır Kapısında bugüne kadar 355 bin giriş-çıkış yapıldı

2023 yılının mayıs ayında yolcu geçişlerine açılan Derecik Sınır Kapısı’nda toplamda 355 bin giriş-çıkış işlemi yapıldı.

Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki sınır kapısı olan Derecik Sınır Kapısı 10 Mayıs 2023 tarihinde geniş katılımlı bir törenle hizmete açılmıştı. Hewlêr’in (Erbil) Soran Özel İdaresi’ne bağlı Mêrgesor ilçesi ile Hakkari’nin Derecik ilçeleri arasındaki sınır kapısından açıldığı günden bu yana 177 bin 607 giriş, 177 bin 399 çıkış işlemi yapıldı.

Derecik Sınır kapısı açılmadan önce Irak Kürdistan Bölgesi’ne gidebilmek için 14-15 saatlik yolculuklar yapmak zorunda olan Derecikliler, Derecik Sınır Kapısı’nın açılmasından sonra 3-4 saatlik bir yolculukla Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne ulaşabiliyor.

derecik2.jpeg

"Dedelerimiz, babalarımız bu sınır kapısı için çok bedel ödedi"

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde yaşayan akrabalarını ziyaret etmek ve alışveriş yapmak amacıyla sınır kapısından çıkış yapmak için sıra bekleyen Merve Deren sınır kapısının kendileri için bir ‘umut’ olduğunu ifade ederek, "Dedelerimiz babalarımız bu sınır kapısı için çok bedel ödedi. Açıldığında hepimiz adeta bayram havasındaydık hala da öyle. Burada geçim sıkıntısı çok fazla var. Özellikle kadınlarımızda. Hepimiz için bir umut oldu günlük giriş çıkışımızı yapıyoruz. İhtiyacımız olan şeyleri alıyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor" dedi.

"İlçenin diğer sorunlarına da çözüm bulunsun"

Derecik’in yol sorununa da değinen Deren, "Derecik için bu yıllardır bir sıkıntı. Buna bir çözüm bulunması için gerekli yerlerde başvurduk. Bundan sonra da sizden de ricamız. Bizim sesimizi duyurmanızı istiyoruz. Yollarımız olsun elektriğimiz olsun, internetimiz olsun, bunlara bir çözüm bulunursa çok mutlu oluruz" dedi.

derecik3.jpeg

Kendisi de Hewlêrli (Erbil) olan, evlenip Derecik’e yerleşen Mehnaz Kaya da Hewlêr’de oturan ailesine ziyarete 2 saat içinde gidebildiğini bundan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirip, "Kadınların birçoğu günlük olarak giriş çıkış yapıyor. Bazen çok kalabalık oluyor ve eziyet çekiyoruz. Bu sıkıntıların da çözülüp kolaylık sağlanmasını istiyoruz" derken, o da Merve Derin gibi ilçenin diğer sorunlara da çözüm bulunmasını istedi.

"Derecik’te insanlar çalışmaya başladı"

Sınır kapısından sonra Derecik’in ticari ve ekonomik olarak gelişmeye başladığını düşündüğünü belirten Serit Evin ise, "Eskiden kaçak olarak gidip geliyordu insanlar. Şu an güvenli bir şekilde gidip gelebiliyoruz. Rahat bir şekilde akrabalarımızı ziyaret edebiliyoruz. Daha önce Üzümlü Sınır Kapısı’ndan gidebiliyorduk ama 12 -13 saat sürebiliyordu. Birçok insanların da hastası vardı akrabası vardı. Gitmesi gerekiyordu gidemiyordu. Şu an bu sıkıntılar aşıldı" dedi.

derecik3.jpg

"Umutlarımız boşa gidiyor"

Diğer yurttaşların aksine sınır kapısındaki düzensizlikten yakınan Fatiha Şendil ise, "Bizim için burası bir umuttu ama umutlarımız boşuna gidiyor. Sayın Valimiz bir kez ziyaret etmişti bir kez daha gelsin bu düzensizliği görsün" dedi.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.