Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde BM karşıtı protestolar: 19 ölü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde BM karşıtı protestolar: 19 ölü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde BM karşıtı protestolar ve örgütün üslerine saldırılarda 19 kişi hayatını kaybetti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Birleşmiş Milletler (BM) Barış Güçleri’ne karşı düzenlenen protesto gösterilerinde çıkan çatışmalarda ve örgütün iki üssüne düzenlenen saldırılarda 19 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan 16'sının protestocu, üçünün BM personeli olduğu açıklandı.

Protestolar, Goma kentinde halkın BM'yi silahlı grupların uyguladığı şiddet olaylarının önüne geçememekle suçlaması üzerine başlarken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in saldırılar hakkında Kongolu yetkililerden soruşturma açılmasını talep ettiği belirtiliyor.

Yerel basın protestocuların BM Barış Gücü askerlerinin açtığı ateşle öldüğünü yazarken BM ise bu iddiaları reddediyor. BBC’ye konuşan BM’nin bölgedeki askeri birliğinin başındaki Khassim Diagne, “Örgütlü gruplar üslerimize giriyor ve helikopterlerimizi düşürüyor” dedi.

Askerlerin protestoculara ateş açmadığını belirten Diagne, dünkü saldırının ise “protestocu kılığındaki suçlular tarafından işlendiğini” belirtti. Bölgede son dönemde şiddet olayları artarken halk, BM’yi yetersiz kalmak suçluyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Farhan Haq, "Kalabalıklar halinde gelip taşlar ve molotof kokteylleri atarak üslerimize giriyorlar, yağmalıyorlar, yakıp yıkıyorlar" diye konuştu. Durumun çok hassas olduğunu belirten Haq, takviye kuvvetlerin de harekete geçirildiğini söyledi.
Haq, "Güçlerimiz alarm durumuna geçirildi ve azami dikkatle davranmaları tavsiye edildi. Protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanacak ve ancak BM personeli ya da mülkü saldırıya uğrarsa uyarı ateşi açacaklar" dedi. Farhan Haq, Kongo askerlerinin de BM tesislerinin korunması için kendilerine destek olduğunu belirtti.

BM barış gücü askerleri 20 yılı aşkın süredir Kongo'da bulunuyor. Örgütün Kongo'da şu anda 12 bini asker 18 bin personeli var. Askerlerin büyük bir kısmı Pakistan, Hindistan ve Bangladeşlilerden oluşuyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.