DEM Parti Hakkari'de zafer tazeleme, Ak Parti ise elindeki belediyeleri koruma peşinde

DEM Parti Hakkari'de zafer tazeleme, Ak Parti ise elindeki belediyeleri koruma peşinde

Hakkari, Kürt siyasi hareketi tarafından 'kale' olarak adlandırılan bir şehir. DEM Parti, kayyım atanmış Hakkari Belediyesi'ni ve Ak Parti'ye kaptırdığı ilçeleri geri kazanma hedefinde. Diğer taraftan Ak Parti ise Hakkari Belediyesini kazanmanın peşinde.

Yaklaşık 300 bin nüfusa sahip Hakkâri'de gençlerin büyük bir kısmı işsizlik ve yoksullukla mücadele ediyor. Hakkâri, son yıllarda sürekli göç veriyor. Tarım ve hayvancılığın gerilediği kentte ticaret de sınır kapılarının tam kapasite çalışmaması nedeniyle sıkıntıda. Ekonomik sorunlarla başa çıkmaya çalışan kentte son yıllarda intihar vakaları da artış göstermiş durumda.

GÜNDEMDE SEÇİMDEN ÇOK DEPREM VAR

Kürt siyasi hareketinin kontrolünde olan belediyelere 2016 ve 2019 yıllarında kayyum atanmış durumda. İki dönemdir kayyumların yönettiği kentin en önemli gündemi ise deprem. Son günlerde art arda depremlerin yaşandığı kentte tedirginlik hakim. Uzmanlar, kentte 7 büyüklüğünde bir depremin olabileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca, kentteki yapı stokunun eski olması, tek karayolu bağlantısı olan Hakkâri-Van Karayolu'nda sık sık kayma ve çökmelerin yaşanması, havaalanının bulunduğu Yüksekova'nın bataklık bir zemin üzerine kurulu olması da endişeleri artırıyor.

22 Temmuz 2007'deki erken genel seçimlerde Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) 'Bin Umut Adayları', bağımsız olarak seçime girmişti. Bağımsız adaylar, oyların %59'unu almasına rağmen DTP sadece bir vekil çıkarmıştı. Aynı seçimde Ak Parti ise vekil sayısını ikiye çıkarmıştı. 2011 seçimlerinde, aralarında Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu adaylar Hakkâri'de %80 oy alarak rekor bir sonuç elde etti. Kürt siyaseti üç vekili de kazanmış oldu ancak Ak Parti vekil çıkaramamıştı.

HDP 7 HAZİRAN'DA % 84 OY ALDI

HDP, 7 Haziran 2015 seçimlerinde kentteki oyların %84'ünü alarak yeni bir rekora imza atmıştı. Böylelikle Ak Parti yine vekil çıkaramamıştı. HDP, 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde oyların %81'ini alarak üstünlüğünü sürdürdü. 2018 Genel Seçimlerinde ise HDP, oyların %70'ini alarak iki vekil çıkarırken, Ak Parti %20 oy oranıyla bir vekil kazanmıştı. Aynı yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Hakkari'de Selahattin Demirtaş %70.8 oy alırken, Recep Tayyip Erdoğan %22.8 oy almıştı.

KILIÇDAROĞLU'NUN EN ÇOK OY ALDIĞI 3. KENT OLDU

14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde Kürt siyasi hareketinin desteklediği Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu Hakkari'de %72 oy almıştı. Hakkari, Kılıçdaroğlu'nun en çok oy aldığı üçüncü kent olmuştu. Yeşil Sol Parti, oyların %62'sini alarak üç vekili kazandı. AKP, oyların %20'sini aldığı bu seçimlerde atak yapan CHP ise oylarını %7 artırmıştı.

YEREL SEÇİMLER

Son yıllarda yapılan yerel seçimlerde de Kürt siyasi hareketi, yarışı açık ara farkla tamamladı. 2009 Yerel Seçimlerinde DTP, Hakkâri merkez ile Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçe belediyelerini kazandı. AK Parti ise kentteki bazı belde belediyelerinde başarı sağladı. 2014 yerel seçimlerinde de bu tablo pek değişmedi. Ak Parti, o dönem belde statüsünde olan Derecik ilçesini, bağımsız aday Fatih Keskin Durankaya Beldesini kazanırken kentin diğer belediyelerini Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) kazandı.

2019 YEREL SEÇİMLERİNDE TABLO TERSİNE DÖNDÜ

Ancak 2019 Yerel Seçimlerinde bu manzara tersine döndü. Oyları %59'a düşen HDP, Hakkari ve Yüksekova ilçe belediyelerini alırken diğer belediyelerin tamamını Ak Parti kazandı. Ak Parti, Hakkâri merkezinde oylarını artırarak %33'e çıkardı. Yüksekova ilçesinde aldığı oy oranı %30 oldu. Ak Parti, o seçimlerde en yüksek oy oranına %59 ile Durankaya Beldesinde ulaştı.

DEM PARTİ YENİ BİR REKOR PEŞİNDE

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimleri için aday belirleme çalışması sürüyor. DEM Parti, 2019 Yerel Seçimlerindeki tabloyu tersine çevirmek istiyor. Adaylarını ön seçimle belirleyecek olan DEM Parti’ye merkez ilçe için Şükrü Çallı, Dilan Kurt, Hatiçe Üçer, Sinem Seven, Viyan Tekçe, Şaban Alkan, Mehmet Sıddık Akış, Lokman Özdemir ve Nurettin Korkmaz gibi isimler başvuru yaptı.

DEM Parti'de Yüksekova için Şoreş Diri, Reşit Güneç, Nurettin Bellier, Cahit Dilce, Abidin Çoğaç, Mehmet Öner, Şadiye Kırmızıgül, Gülcan Ceylan, Yalçın Dara, Tayyüp Canan, Behçet Özdil, Abdulmenaf Özeken, Narin Aslan, Ayşe Polat ve Hülya Anuk Yiğit başvuru yaptı. Şemdinli de başvuruların yoğun olduğu ilçelerden. Nazdar Öpengin, Ozan Uysal, Şükrü Kaya, Senar Duyan, Emrullah Öztürk, Fahir Geylan, Medine Tekin Akbaş, Mehmet Şerif Çiftçi, Bahri Bedük, Rıdvan Uysal ve Naif Eroğuz Şemdinli için adaylık başvurusunda bulundu. Çukurca ilçesinde ise başvuruların azlığı göze çarpıyor.

'KAYBETTİĞİMİZ BELEDİYELERİ GERİ ALACAĞIZ'

Artı Gerçek’e konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Kadir Şahin, kayyım atanmış Hakkari Belediyesi'nin yanı sıra önceki seçimlerde kaybettikleri belediyeleri de Ak Parti'den geri alacaklarını söyledi

Aday adaylarının güçlü olduğunu belirten Şahin, "Buralar taşıma seçmenle kaybettiğimiz yerler. Önümüzdeki seçimler için bu üç ilçede seçmen taşıma olayını tespit ettik. İtirazlarımızı yapacağız. Bu sayılar seçim sonucunu etkiler. Önceki dönem bundan daha az oylarla kaybettik. Önüne geçme konusunda çalışmalarımız sürüyor. İl ve İlçe Seçim kurullarına böyle bir organizasyonun yapıldığını bildirdik. Hane bazlı çalışmalarımız var. Hangi seçmen nereden getirilmiş tespit etmeye çalışıyoruz" dedi. 

AK PARTİ ELİNDEKİ BELEDİYELERİ KORUMAK VE HAKKARİ MERKEZİ ALMANIN HESAPLARINI YAPIYOR

Bir önceki seçimde Çukurca ve Şemdinli ilçelerini kazanan Ak Parti’nin bu seçimdeki en büyük hedefi, mevcut belediyelerini korumak ve Hakkari Belediyesini almak. Ak Parti’nin, kazandıracak aday üzerinde mesai harcadığı ifade ediliyor. Kulislerde iş insanı İsmet Ölmez’in adı öne çıkıyor. Önceki yıllarda ağırlıklı olarak kanaat önderleri ve aşiretler üzerinden süreci ilerleten Ak Parti'nin, bu sefer yöntem değişikliğine gideceği ve ekonomik gücü olan adaylar üzerinde durduğu belirtiliyor. Çukurca ilçesinde Gökhan Duru’nun ismi öne çıkarken, Şemdinli için ise Fahri Şakar'ın adı geçiyor.

HAKKARİ İÇİN 7, YÜKSEKOVA İÇİN 2 KİŞİ BAŞVURDU

22 Kasım’da başvuruları tamamlayan Ak Parti’de Hakkari Belediyesi için 7 başvuru yapılırken, 9 kişinin başvurduğu Çukurca yoğunluğun en fazla olduğu ilçe oldu. Yüksekova için ise sadece iki kişi başvuru yaptı. Esendere Beldesi hariç diğer beldeler ve Derecik İlçesinde de başvuru sayısı önceki seçimlere göre artış göstermiş durumda.

Seçimin Ak Parti ve DEM Parti arasında geçeceği kentte diğer partilerin belediyeleri almak konusunda bir iddiaları olmasa da birbirine yakın sonuçların çıkacağı yerlerde alacakları oylar önem kazanacak. Hâlâ etkin olan aşiret dengeleri düşünüldüğünde iki parti dışında seçimlerde yarışacak diğer partilerin ve bağımsız adayların alacağı oy önem kazanacak.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.