Dem Parti Hakkari Seçim Komisyonu’ndan ‘seçmen taşıma’ açıklaması: İnceleme başlatılsın

Dem Parti Hakkari Seçim Komisyonu’ndan ‘seçmen taşıma’ açıklaması: İnceleme başlatılsın

Dem Parti Hakkari Seçim İşleri Komisyonu, Çukurca, Şemdinli ve Esendere beldelerinde Ak Parti tarafından seçim sonucuna etki edecek şekilde seçmen taşındığını açıkladı.

Dem Parti Hakkari Seçim İşleri Komisyonu tarafından ildeki ‘seçmen taşıma’ iddialarına ilişkin açıklama yapıldı.

Komisyon tarafından yapılan yazılı açıklamada, Hakkari ve ilçelerinde Ak Parti tarafından geçici ikametgah veya kamu görevlilerine yönelik görevlendirme kapsamında seçim sonucunu önemli oranda etkileyebilecek uygulamaların bulunduğu belirtilerek, “Sandıkta kazanmayacağını bilen AKP, paranın gücüne ve devletin organizasyonu ile başka yerlerden seçmen taşıyarak başta Çukurca, Şemdinli ve Esendere beldesi olmak üzere halkın iradesine konmak istemektedir. Yerelde yaşayanların oyları ile seçilmesi gereken belediye başkanlarını değişik yerlerden getirerek halk iradesini yok sayan AKP zihniyetinin bu kanunsuz seçim oyunlarını teşhir edeceğiz” denildi.

Açıklamanın devamına şu ifadelere yer verildi:

“298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen kütüklerinde parti olarak yaptığımız seçmen kayıtları incelemelerinde, Çukurca İlçesi’nde, 2019 yılı yerel seçimlerde toplam seçmen sayısının 10.945 Mayıs 2023 tarihli seçimlerde Toplam Seçmen sayısının 11.337 olduğu, 2024 yılında yapılacak olan yerel seçimde ise13.844.e yükseldiği görülmektedir.

Şemdinli İlçesi’nde, 2019 yılı yerel seçimlerde toplam seçmen sayısının 26.032 14 Mayıs 2023 tarihli seçimlerde Toplam Seçmen sayısının 27.262 olduğu, 2024 yılında yapılacak olan yerel seçimde ise    30.238 e yükseldiği görülmektedir.

Yüksekova İlçesine bağlı Esendere beldesinde 2019 yılı yerel seçimlerde toplam seçmen sayısının 2648 14 Mayıs 2023 tarihli seçimlerde Toplam Seçmen sayısının 3541 olduğu, 2024 yılında yapılacak olan yerel seçimde ise 3630 e yükseldiği görülmektedir.

Hakkari ve bağlısı ilçelerde yapılacak Seçimlerin demokratik ilkelere uygun ve meşruiyet temeline dayanması toplumsal barışı sağlamanın da en etkili yollarından birisidir. Bu kapsamda Hakkari ve ilçelerinde 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak seçimlerin hukuka uygun ve adil şekilde yürütülmesi ve demokrasiye gölge düşürecek her türlü hareketten kaçınılması, istisnasız herkesin yasalara uygun davranması gerekmektedir.

Seçimlere müdahale amaçlı organizeli yapılan seçmen kütüğü taşıma seçimlerin doğruluk ve dürüstlük kurallarına uygun olmayıp,seçme hakkının demokratik ilkelerini güvence altına alan genel kabul görmüş/ortak bir kurumsal modelden bahsetmek mümkün değildir.

Hakkari ve bağlısı ilçelere getirilen bu kişilerin çoğunun kamu görevlileri olduğu ve birilerine seçim kazandırmak amaçlı yapıldığı görülmektedir. Geçici ikamet veya kamu görevi kapsamında olduğu belirtilmek suretiyle, seçmen kayıt listesinde, seçim sonuçlarına doğrudan etki edebilecek nitelikte artışların olduğu Çukurca,Şemdinli ve Esendere beldesinde  organizeli bir uygulamanın yapıldığı açıktır.Buradan AKP ve onların da emrinde çalışan birimlere şu hatırlatmada bulunuyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Seçme, Seçilme Ve Siyasi Faaliyette Bulunma Hakları başlıklı 67. Maddesinde belirtildiği üzere, “Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasî parti içinde siyasî faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.” Hususu belirtilmiştir. Nitekim Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ek 1 nolu protokolün 3. Maddesi gereğince, “Yüksek Sözleşmeci Taraflar, yasama organının seçilmesinde halkın kanaatlerinin özgürce açıklanmasını sağlayacak şartlar içinde, makul aralıklarla, gizli oyla serbest seçimler yapmayı taahhüt ederler.” Hususu ifade edilmiştir.

1982 Anayasasının 79. Maddesi gereğince, “Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır.” Hususu belirtilmekle, Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama yetkisinin Yüksek Seçim Kurulunda olduğu ifade edilmiştir.

Ayrımsız, her seçmenin seçimler ile ilgili bilgiye eşit erişimi ve hiçbir baskı ve zorlama ile karşılaşmadan özgür iradesi ile oy kullanması, seçimlere katılacak tüm partiler ve adayların eşit fırsatlara sahip olması seçimlerin meşruiyeti için temel kriterdir.

Bununla birlikte, geçici ikametgah veya görevlendirmelerin önemli bir kısmının Jandarma ve Emniyet görevlilerinden oluştuğu, şehir dışından çok sayıda kişinin seçmen kaydının seçim sonuçlarına etki edebilecek nitelikte kayıt altına alındığı, seçme hakkına müdahale teşkil edebilecek uygulamaların bulunduğu gözlenmektedir.

Bu hususta, gerekli inceleme ve araştırmalar yapılmak suretiyle, ilçe seçim müdürlüklerine gerekli itirazlar yapılmıştır.

Yukarıda izah edilen hususlar gözetilerek, 31 Mart 2024 tarihli mahalli idareler seçimi kapsamında, geçici görevlendirme veya adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde oluşturulan seçmen kayıtlarının, demokratik, adil ve hukuk ilkelerine aykırı olması nedeniyle, Hakkari ve bağlısı tüm ilçelerde seçmen kütüklerinin yeniden incelenmek suretiyle geçici ikametgah veya görevlendirme hususunda inceleme başlatılmasını ilçe seçim müdürlüklerinden istiyoruz,

Kanunsuz yapılan bu işlemlerle ilgili ilçe seçim müdürlükleri kanunsuzluk yapan kişi ve kişiler hakkında gerekli tespitlerde bulunmak suretiyle işlem tesis etmeleri Dem Parti olarak talep ediyoruz.”

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum