Dede'den Bakan Soylu'ya: Piknik yapan sivillere asker neden ateş açtı?

Dede'den Bakan Soylu'ya: Piknik yapan sivillere asker neden ateş açtı?

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Derecik’te yaralanan Reşit Ekinci’yi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

30 Aralık 2020 tarihinde Hakkâri’nin Derecik ilçesine bağlı Derindere köyünün arkasında bulunan Celikan tepesine bir grup arkadaşıyla beraberken askerler tarafından açılan ateş sonucu yaralanan Reşit Ekinci’yi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soran Dede, “Yanındaki arkadaşlarının anlatımına göre; piknik yaptıkları sırada bölgeye yakın olan karakoldan askerler tarafından çağrıldıkları, birkaç kişinin askerlerin yanına giderek piknik yaptıklarını söylediklerini, geriye kalan arkadaşlarının köylü olduğunu ifade etmelerine rağmen askerler tarafından dağılmaları istenmiştir. Gençlerin sadece piknik amaçlı geldiklerini ve gitmek istemediklerini belirtmesi ardından askerler tarafından ateş açıldığı ve Ekinci’nin açılan ateş sonucu başından yaralandığı ifade edilmektedir. Ayrıca Ekinci'nin basına da yansıyan görüntülerde kafasından yaralandığını belirtmesine rağmen rütbeli bir asker tarafından hakarete maruz kaldığı görülmektedir” ifadelerine yer verdi.

Dede, Bakan Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye sunduğu önergede şu sorulara yer verdi:

1- Askerler tarafından vurulan Reşit EKİNCİ’nin yaralanması ile ilgili Bakanlığınızca etkin bir soruşturma yürütülmekte midir? Reşit EKİNCİ’yi yaralayan ve sinkaflı küfürler eden asker/askerlerin kimlik bilgileri tespit edildi mi? İfadeleri alınıp adli makamlara sevk edildi mi?

2- Hakkâri Valiliği’nin 01.01.2021 tarihli açıklamasında bahsi geçen adli ve idari soruşturma hangi aşamadadır? Yine aynı açıklamada ifade edildiği gibi “havaya ikaz ateşi” açıldıysa Reşit EKİNCİ’nin kafasından vurulmasının sebebi nedir? Valiliğin soruşturmanın sonucunu beklemeden, soruşturmayı etkileyecek şekilde açıklama yapmasının gerekçesi nedir?

3- Tanık anlatımlarına göre piknik yapan sivil ve silahsız gruba askerler tarafından neden ateş açılmıştır? Karakolların çevresinde bulunan yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşların can güvenliği tehlikede midir? Bu ve benzer olayların sık sık yaşanmasının sebebi nedir?

4- Önergeye cevap verildiği tarih itibariyle son 5 yılda askeri üs bölgelerinden ve karakollardan açılan ateş sonucu ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan kaç olay yaşanmış, kaç yurttaş yaşamını yitirmiş, kaç yurttaş yaralanmıştır? Bu ihlallere ilişkin bakanlığınız tarafından kaç soruşturma açılmıştır, açılan soruşturmaların akıbeti nedir?

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.