Dede: Valilik Şerali Dereli olayına kılıf bulmaya çalıştı

Dede: Valilik Şerali Dereli olayına kılıf bulmaya çalıştı

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, “Valiliğin açıklama yapmak için üç gün beklemiş olması da olayın örtülmeye çalışıldığını göstermektedir” dedi.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova ilçesine bağlı Esendere beldesinin Duranlar (Awyan) köyünde 29 Ekim günü yapılan operasyon sırasında ölen Şerali Dereli ile ilgili açıklama yaptı.

Olayın takipçisi olacağını belirten Dede, son birkaç yıl içinde Hakkâri ilinde güvenlik güçleri tarafından vurulan vatandaşlara dikkat çekerek, “Yurttaşlarımız kendi evinde, tarlasında, toprağında ya da çarşı merkezinde kısacası bütün yaşam alanlarında bu zulme maruz kalmaktadır. Yalnız şimdiye kadar ne yazık ki failler ya cezalandırılmamakta ya da çok az bir ceza ile adeta ödüllendirilmektedir. Cezasızlık politikaları nedeniyle güvenlik güçleri artık hukuk tanımamakta ısrar etmektedir. Son olarak Yüksekova ilçemizin Esendere beldesine bağlı Duranlar (Awyan) köyünde Şerali Dereli (61) adında bir yurttaşımız güvenlik güçleri tarafından vuruldu. Cenazesi saatlerce bekletildi ve ailesinin cenazeye ulaşmasına engel olundu. Şimdiye kadar faillerinin tutuklanmalarına dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Aksine Hakkâri Valiliği olay basına yansıdıktan ve üç gün geçtikten sonra kamuoyu baskısı üzerine “açıklama” yapma gereği duymuştur. Valiliğin açıklama yapmak için üç gün beklemiş olması da olayın örtülmeye çalışıldığını göstermektedir. Valilik yaptığı açıklamada güvenlik güçleri tarafından olayın gerçekleştiğini kabul etmekle birlikte meydana gelen olaya yine bir kılıf bulmaya çalışılarak adeta güvenlik güçleri tarafından yapılan bu infazı meşrulaştırmak istemiştir. Olayın aydınlatılması ve faillerin yargılanıp gerekli cezayı alması için olayın takipçisi olacağımızı ve bu katliama kılıf bulunarak üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğimizi belirtmek istiyoruz”dedi.

Dede, olayla ilgili Milli Savunma Bakanı ve Adalet Bakanı tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye 2 ayrı soru önergesi sundu.

Dede tarafından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yöneltilen sorular:

- Şerali Dereli adlı yurttaşı öldüren askerler hakkında ve bağlı bulundukları komutanlıkla ilgili olarak başlattığınız bir soruşturma var mıdır? Bu olaya karışan askerlerin kimlikleri tespit edilip gerekli adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?

- Askerler tarafından ikametinin yakınında vurulan sivil ve silahsız Şerali Dereli’nin yaralı olarak 6 saat boyunca olay yerinde bekletilmesinin sebebi nedir? Olay esnasında hangi kasıtla köylülere ateş açılmıştır?

- Operasyon bölgesindeki askeri birliklere verilen vur emrinin kapsamı nedir? Bahse konu olay bir yerleşim yeninde meydana gelmiştir. Hayatın olağan akışı içinde askeri birliklerin, sivil yurttaşlarla karşılaması muhtemel olan bir bölgede, hedef gözetmeksizin vur emri mi verilmiştir. Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz açık hükmüne rağmen kanunsuz emir veren askeri personelle ilgili adli veya idari soruşturma başlatılıyor mu?

- Son on yılda gerek operasyon sırasında ve gerekse askeri üs bölgeleri çevresinde kaç sivil vurularak öldürülmüştür.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yöneltilen sorular:

- Şerali Dereli’nin öldürülmesi ile ilgili yürütülen soruşturma hangi aşamadadır? Delilleri karartması kuvvetle muhtemel askeri personelin salıverilmesi etkin bir soruşturmanın yürütülmeyeceği kaygısını toplumda yaratmıştır, bu noktada başta balistik incelemesi yapılacak olan tüm silahların tespit edilmesi olmak üzere tüm deliller toplanmış mıdır?

- Ceza Muhakemesi Kanununun 100. madde ve devamına göre tutuklamayı gerektiren bir suçtan dolayı ifadeleri alınan Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmasının sebebi nedir?

- Asker kişilerin sivillere yönelik işledikleri suçlarda soruşturmaların etkin yürütülmemesinin ve yine kovuşturmaların sürüncemede bırakılmasının sebebi nedir?

- Son 30 yılda Türk Silahlı Kuvvetleri Personellerinin işlediği suçlara ilgili yürütülen kovuşturmalarda zamanaşımına uğrayan dosya sayısı kaçtır?

NE OLMUŞTU?

Şerali Dereli’nin oğlu Sultan Ali Dereli, 61 yaşındaki babasının 29 Ekim günü evinin ilerisinde atı ve tayıyla ilgilendiği sırada askerler tarafından atıyla birlikte vurularak öldürüldüğünü belirtmiş, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını söylemişti.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.