Dede Şemdinli yangınını meclise taşıdı

Dede Şemdinli yangınını meclise taşıdı

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede Şemdinli ilçesinde ortaya çıkan orman yangını sonrası, kentteki ormanların durumu ile ilgili soru önergesi verdi.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede Şemdinli Yiğitler’de yaşanan ve 4 gün sonra kontrol altına alınan orman yangınını meclis gündemine taşıdı.

Konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemi ile TBMM’ye soru önergesi veren Dede, ormanların Hakkâri ilinde geçmişte geniş bir alanı kaplarken günümüzde ne yazık ki büyük bir tahribata uğradığını söyledi. 

Dede,Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti  * Önergeye cevap verildiği tarih itibariyle Hakkâri ilinde kaç hektar ormanlık alan bulunmaktadır? 

Bakanlığınız tarafından Hakkâri ilinde yaşanan orman kaybının nedenleri konusunda bir tespit yapılmış mıdır? Yine bu yanan alanlarda zarar gören, yok olan canlılara ilişkin bir incelemeniz var mıdır?

 Hakkâri il müdürlüğünüze yanan orman arazilerinden dolayı vasıf değişikliği talebi olmuş mudur? Olmuşsa sayısı kaçtır? Yangınlara müdahale edilmemesinin gerekçesi nedir? 

En son 18 Ağustos 2021 tarihinde Şemdinli ilçesinde gerçekleşen orman yangınında ne kadarlık bir ormanlık alan yok olmuştur? Bu yangına başta çok küçük bir alanda, söndürülmesi kolay iken neden müdahale edilmemiştir? 

Hakkâri ve ilçelerinde çıkan orman yangınlarının sebebi nedir? Orman yangınları neden askeri üs bölgelerini çevreleyen alanlarda çıkmaktadır? Bu konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile ortak bir çalışmanız olacak mı? 

Yangınlara müdahale etmek isteyen halk neden engellenmektedir? * Yanan orman alanlarına ilişkin ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarınız olacak mı? Hakkâri’de son on yılda ne kadarlık bir alan ağaçlandırılmıştır? 

Hakkâri ilinde bakanlığın envanterine bağlı kaç yangın söndürme aracı bulunmaktadır? En yakın yangın söndürme uçağı ve helikopteri nerde bulunmaktadır?

 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum