DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'ya açık tanık itiraflarıyla yeni dava

DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'ya açık tanık itiraflarıyla yeni dava

Selçuk Mızraklı’nın yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşmasında, açık tanık Ümit Akbıyık'ın ifadeleri doğrultusunda yeni dava açıldı. Mahkeme, Mızraklı'nın tutukluğunun ise; devam etmesine karar verdi.

Yerine kayyım atanan ve tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mızraklı, duruşmaya tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bileşim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

MA’nın haberine göre; Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Enver Akman'ın, Hakimler ve Savcılar Kurulu 2023 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi ile Manisa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına getirilmesinden ötürü mahkeme başkanı değişti.

Kimlik tespiti ve dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada Mızraklı, hakkında açık tanık Ümit Akbıyık'ın ifadeleri üzerinden yeni bir dava açıldığı, 2 sayfalık iddianamenin Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildiği ve dosyaların birleştirildiği aktarıldı.

Ne olmuştu?

19 Ağustos 2019'da İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden alınan Adnan Selçuk Mızraklı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 21 Ekim 2020'de gözaltına alındı.

Bir gün gözaltında tutulan Mızraklı 22 Ekim 2020'de çıkarıldığı mahkemede H. B.A. isimli bir tanığın beyanları gerekçesiyle 'örgüt üyesi olmak', 'örgüt propagandası yapmak' iddialarıyla tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame 11 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede Mızraklı'nın 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi. 

"İtirafçı beyanları yalan çıkmıştı"

Başsavcılık iddianamede, Mızraklı'nın milletvekili ve belediye başkanı olduğu dönemde katıldığı eylem ve etkinlikleri suç kapsamında değerlendirmiş; HDP tarafından düzenlenen ve basına yansıyan eylemlere katılması suç olarak isnat edilmişti.

Ayrıca iddianamede H.B.A. adlı itirafçının "Diyarbakır'da özel bir hastanede kırsal alandan gece geç saatlerde getirilen 'Hogır' kod isimli kişiyi  Mızraklı ameliyat ettikten sonra güvenlik güçlerine teslim etmeden, taburcu edip, serbest kalmasını sağladı" sözlerine yer verilmişti.

Savcının, beyanlarına itibar edilmesi gerektiğini ifade ettiği H.B.A'nın daha sonra hastanede çalışmadığı ortaya çıkmıştı. Savcı, iddianamede yer alan itirafçı H.B.A.'nın ve Selçuk Mızraklı'nın sözü edilen hastanede çalışma tarihlerine ilişkin SGK hizmet kayıt dökümlerini istemişti.

Dökümlerde H.B.A.'nın Mızraklı'nın ameliyatı gerçekleştirdiğini iddia ettiği tarihlerde hastanede çalışmadığı ortaya çıkmıştı.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi ise;  20 Mart 2020'de görülen karar duruşmasında, H.B.A. adlı itirafçının beyanları ve Mızraklı'nın DTK Sağlık Komisyonu Üyesi olmasını gerekçe göstererek üst sınırdan 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası vermişti.

Mızraklı'nın avukatları yerel mahkemenin kararının ardından İstinafa başvurmuştu. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesinin istinaf başvurusunun reddine karar vermesi üzerine dava dosyası temyiz incelemesi için Yargıtay'a gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise; Aralık 2022'de Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının, eksik incelemelere ve yetersiz gerekçelere dayanması nedeniyle bozulmasına karar vermişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.