Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman bir araya geldi. Sherman, görüşme öncesi Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaret etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde yapılan görüşmede, NATO zirvesinin gündemi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleşecek görüşmenin konuları değerlendirildi.

Görüşmede, Afganistan, Suriye, Libya, Yukarı Karabağ ve Ukrayna gibi bölgesel meselelerde 'barış ve istikrarın sağlanması için ortak çalışmaya devam edilmesi gerektiği konusunda' mutabık kalındığı belirtildi. AA'nin aktardığına göre Kalın, Gazze Şeridi'nde 11 gün süren çatışmaların ardından İsrail-Hamas arasında ateşkes sağlanmasından memnuniyet duyduğunu, İsrail'in saldırgan tutumundan vazgeçmesi konusunda baskı yapılması ve iki devletli çözüm çerçevesinde kalıcı barış için somut adımlar atılması gereğini belirtti. 

PATRİK BARTHOLOMEOS'U ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ile toplantı öncesi ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman, Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaret etti. Ankara'nın ardından İstanbul'a gelen Sherman'ın ilk ziyareti Fener Rum Patrikhanesi'ne oldu. 

Sherman burada yaptığı konuşmada, "Bugün, dünya çapında 300 milyondan fazla nüfusu sahip Ortodoks dünyada saygı duyulan bir lider olan Patrik Bartholomeos ile görüşmekten onur duyuyorum" dedi. ABD'nin Patrikhane ile uzun yıllara dayanan bir ilişkisinin olduğunu söyleyen Sherman, bu bağlamda ulusal sınırları aşan küresel problemlerde iş birliği yaptığını dile getirdi. Sherman, dünya çapında din özgürlüklerini teşvik etmek için Patrikhaneyi bir partner olarak görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

Brüksel'de haziranda Erdoğan ile Biden arasında gerçekleşecek görüşmelere değinen Sherman, "Türkiye ve Amerika arasındaki stratejik ilişkileri konuşmak için iki lider Brüksel'de bir araya gelecek" ifadelerini kullandı. 

Patrik Bartholomeos da ziyaretten memnun olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Basında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın iş birliği yapmak için Brüksel'de görüşeceklerini duydum. Bunun ilişkilerin iyi bir seviyede olduğunun bir işaret olduğunu düşünüyorum. Ekim ayında ABD'ye ziyarette bulunacağım ve Biden'le görüşmeyi heyecanla bekliyorum. Kendisiyle iyi ilişkilerimiz var. ABD Başkan Yardımcısı olduğu dönemde iki defa Patrikhaneyi ziyaret etmişti."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.