Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortak paydamız İslam'dır

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortak paydamız İslam'dır

Gümülcine'de, konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye laik, demokratik, sosyal hukuk devleti, Yunanistan da öyle. İşbirliği yapmalılar" dedi.

Yunanistan ziyaretinin bugünkü bölümünde Gümülcine’deki Batı Trakyalı Türklerle buluşan Cumhurbaşkanı, Yunanistan ve Türkiye’nin birbirine çok benzediğini ve işbirliği yapmaları gerektiğini söyledi. “Türkiye laik, demokratik, sosyal hukuk devleti. Yunanistan da öyle. Benim bilmediğim bir tarifi yoksa… Yok değil mi? O zaman bu iki ülke işbirliği yapmalı” dedi.

Yunan parlamentosundaki dört Türk milletvekilini hatırlatan Erdoğan, “Dört vekil çok iş yapar. Adımlar atılması lazım” dedi. Erdoğan, yeni eğitim yılına başlayan öğrencilere de başarılar diledi.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

GÜZEL GÖRÜŞMELERİMİZ OLDU: Daha önce Başbakan olarak geldim, şimdi de Cumhurbaşkanı olarak buraya gelmek tekrar bana nasip oldu. Tabi siz soydaşlarımla bir arada olmak benim için gerçekten çok ama çok anlamlı. Sizler burada özellikle topraklarınızda, kimliğinizde, kişiliğinizde bir varlık mücadelesini verdiniz. Sizleri bundan dolayı kutluyorum, tebrik ediyorum. Dün Sayın Cumhurbaşkanı ile ikili heyetler arası güzel görüşmelerimiz oldu. Daha sonra sayın Başbakan ile aynı şekilde ikili ve heyetler arası güzel görüşmelerimiz oldu. Akşam sayın cumhurbaşkanının onurumuza verdiği yemekte bir arada olduk. Temennim şudur, bizler büyüklerimizin ifadesiyle hep komşu diye tanımladık. Yunanistan bize komşu, Türkiye Yunanistan’a komşu. Türkiye ile Yunanistan arasında bu sıkıntıların aşılması, 150 bine yakın soydaşımız var burada. Siz soydaşlarımız Türkiye – Yunanistan arasında birer köprüsünüz, biz sizi böyle görüyoruz. Şu anda parlamentoda 4 milletvekilimiz var, 3+1. Bu dört milletvekilimizin parlamentoda çok şeyler yapması gerek. Sizlerin sorunlarını dile getirmesi lazım. Orada bazı adımların atılması lazım. Ben dün bazı sorunları dile getirdim, belki izlemişsinizdir. Temennim odur ki gerek sayın cumhurbaşkanı, gerekse sayın başbakan bu sorunları da bir an önce çözmek suretiyle bütün bölgedeki soydaşlarımızın da ister Türk, ister Pomak olsun hep birlikte bu sorunların giderilmesi bence Yunanistan’daki birliği beraberliği dayanışmayı çok daha güçlendirecektir.

RUM VATANDAŞLARLA BİR SORUN YOK: Ülkemdeki Rum vatandaşlarla bir sorun yok. Örneğin daha önce el konulmuş olan, Rum vatandaşlarımıza ait gayrimenkullere yönelik onları iadeleri istikamette yasa çıkararak kah bedelleri ödendi, kah bunların teslimi yapıldı. Bütün bu gayrimenkuller hak sahibinindir dedik verdik. Şunu söylemem lazım. İnancına güvenen, inanç hürriyetinden korkmaz. AB içerisinde Yunanistan’ın destekleri var. Aynı şekilde NATO’da da biz Yunanistan bir ara çıkmıştı, ondan sonra biz destekledik ve tekrar NATO’ya Yunanistan kabul oldu. Bu dayanışmamızı geliştirmemiz lazım. Bunda bir engel olduğunu görmüyorum. İşte şu anda burada sevgili vatandaşlarımızın, gençlerin dayanışması, birliği, beraberliği çok önemli. Gençler size tavsiyem şu. Bir, İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif’ten. “İhtiyar amcanı dinler misin, oğlum? Ne büyük söyle, ne çok söyle; yiğit işde gerek. Lafı bol, karnı geniş soyları taklid etme; Sözü sağlam, özü sağlam, adam ol, ırkına çek. Şimdi de ben kendi tavsiyemi yapıyorum: Oku, düşün, uygula, neticelendir.”

‘KAPANAN HER OKUL, GELECEĞİMİZDE SÖNEN BİR IŞIKTIR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra bir otelde düzenlenen etkinlikte konuştu. Etkinliğe katılanlara eğitime önem vermelerini tavsiye eden Erdoğan, “Öğrenci yokluğundan kapanan her okul geleceğimizde sönen ışıktır” dedi.

Yunanistan’da başmüftü seçiminin yapılmadığını belirten Erdoğan, “Burada başmüftülükle ilgili bir sorun var. Atanmış bir müftü ile işi götürme anlayışı var. Lozan’da bunun yer yoktur. Bizde patrik, Sensinod Meclisi tarafından seçiliyor. Peki burada başmüftü neden seçilmesin?” diye konuştu.

‘PATRİĞİN İZİN İSTEME ŞARTINI UYGULAMIYORUZ’

Başmüftü seçiminin Lozan Anlaşması kapsamında yapılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Bu Türkiye-Yunanistan arasındaki bir anlaşma değil, 11 taraf ülke var. Ve 11 ülke Lozan görüşmelerine katıldı. Biz de dedik ki aradan 90 yıl geçti, bunu güncelleyelim. İlla adalar meselesi demedik, okullar meselesi, başmüftülük meselesi var. Bizim memleketimizde böyle bir sorun yok” dedi.

Fener Rum Patriği’nin yurt dışına çıkarken, kaymakamlıktan izin alması gerektiğini söyleyen Erdoğan, bu kuralı uygulamadıklarını dile getirdi. Erdoğan, “Patrik yurt dışına çıkmak isterse, Eyüp Kaymakamlığı’ndan izin alması gerekir ama biz bunu uygulamıyoruz. Bunları aşmamamız lazım. Birbirimize güvenmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

‘ORTAK PAYDAMIZ İSLAM’DIR’

Azınlık kavramının neye göre belirlendiğini soran Erdoğan, “Burada azınlık derken, Müslüman noktasından mı yoksa Türk noktasından mı? Burada Pomak var, Roman var. Bana sorarsanız ortak paydamız İslam’dır. Türk, Pomak, Roman fark etmez. Biz yaradılanı, Yaradan’dan ötürü severiz” diye konuştu.

‘YUNANİSTAN, SOYDAŞLARIMDAN ASİMİLE OLMASINI İSTEMEMELİ’

Rabia işaretinin anlamını anlatan Erdoğan, “Türkiye’deki bütün etnik unsurlar tek millet kavramına girer. Aynı şey Yunanistan için de geçerli, kimse Yunanistan bayrağının dışında bir bayrak çıkarma gayretinde değildir. 17 Kasımcılar felan çıkar o ayrı. Yunanistan benim soydaşlarımdan asimile olmasını istememeli. Entegrasyon farklı, asimilasyon farklı. Biz ülkemizde hiçbir etnik unsurdan bunu istemedik” dedi.

‘AZINLIKLAR BİZLERE EMANET, GÖZÜMÜZ GİBİ BAKMALIYIZ’

Azınlıkların Lozan Anlaşması’yla devletlere emanet edildiğini belirten Erdoğan, “Lozan Anlaşması azınlıkları bize ve Yunanistan’a emanet etmiştir. Bu emanetlere gözümüz gibi bakmalıyız” şeklinde konuştu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.