Cumartesi Anneleri 28’inci kez gözaltına alındı

Cumartesi Anneleri 28’inci kez gözaltına alındı

Cumartesi Anneleri/İnsanları, 969’uncu hafta eyleminde Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Galatasaray Meydanı'nda 28’inci kez gözaltına alındı.

 Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın 969'uncu hafta eylemlerinde de Anayasa Mahkemesi kararı polis tarafından yok sayıldı. 

Galatasaray Meydanı'nda buluşmak üzere İstiklal Caddesi'ne çıkan Cumartesi Anneleri ve eyleme destek veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Cengiz Çiçek ile TİP Milletvekili Ahmet Şık ablukaya alındı. Ablukaya alınan kayıp yakınları gözaltına alındı.

Gazeteciler alandan uzaklaştırılırken, İstiklal Caddesi de iki yönlü kapatıldı. Her hafta kalkanlarla kapatılan İstiklal Caddesi’ne bu kez polis bariyerleri getirildi. Galatasaray Meydanı getirilen bariyerlerle ikinci kez çevrildi.

Polisin ablukası sırasında CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı Binası'ndan her hafta Ahmet Kaya'nın "Beni Bul Anne" şarkısıyla destek veriliyor.

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta buluşmasına düzenlenen polis saldırısında 23 kişi gözaltına alınmış, ardından 46 kişiye 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet' suçlamasıyla dava açılmıştı.

1995'te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak Başsavcılık 'soruşturmaya yer olmadığına' karar vermişti. Ardından başvurduğu İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddedince Ocak, dosyayı AYM'ye taşımıştı. Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle "Kötü muamele yasağının ihlal edildiği" iddiasının kabul edilemez olduğuna hükmetmişti. Ancak Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verilmişti. Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakan Yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce olmuştu. AYM ayrıca başvurucuya 13 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırmıştı.

AYM, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısına ilişkin mayıs ayında bir hak ihlali kararı daha vermişti. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri'nin başvurusunda yüksek mahkeme toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti.

Cumartesi Anneleri/İnsanları nisan ayının ilk haftasından bu yana her cumartesi yeniden Galatasaray Meydanı'na çıkmak istiyor ancak AYM’nin kararı Beyoğlu Kaymakamlığı’na tebliğ edilmesine rağmen Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine izin verilmiyor. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.