Çukurca'daki tarihi kale evleri turizme kazandırılacak

Çukurca'daki tarihi kale evleri turizme kazandırılacak

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde daha önce 7'si restore edilen, 2'sinde ise bu yıl çalışma başlatılan tarihi kale evleri, turizme kazandırılacak.

İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından 2016'da birinci derecede sit alanı olarak tescillenen ve bölgenin sivil mimarinin en güzel örnekleri arasında yer alan kale evlerinin yeniden ayağa kaldırılması için çalışma başlatıldı.

aa-32419108-14.jpg

Bu kapsamda 4 yıl önce Çukurca Belediyesi ve Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının işbirliğiyle hazırlanan proje kapsamında yürütülen çalışmalarla 400 yıllık olduğu değerlendirilen 21 kale evinden 7'si aslına uygun olarak restore edildi.

aa-32419108-1.jpg

Kalan evlerin de turizme kazandırılması amacıyla belediyenin hazırladığı, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) destek sunduğu proje ile 2 evde daha çalışma başlatıldı.

Yıl sonunda tamamlanması planlanan 2 evin butik otele, restorasyonu biten diğer evlerin de kente gelen ziyaretçilerin güzel zaman geçirebileceği kafe, kütüphane, müze gibi sosyal yaşam alanlarına dönüştürülmesi planlandı.

aa-32419108-3.jpg

Çukurca Belediye Başkanı Ensar Dündar, 2019'da başlatılan çalışmalar kapsamında daha önce 7 evin restorasyonunun tamamlandığını söyledi.

DAKA ile yürüttükleri proje ile bu yıl 2 evi daha restore ettiklerini anlatan Dündar, "İlçemizin sembolü olan ve 400 yıllık olduğu tahmin edilen evlerimizi eski mimarisine uygun şekilde yenileyerek turizme kazandırmayı amaçlıyoruz. Daha önce yaptığımız evlerin bir kısmını kitap kafe, dengbej odası, müze ve kütüphane olacak şekilde projelendirdik. Bu yıl restore ettiklerimizi de butik otele dönüştürerek ilçemizdeki konaklama sorununa katkı sağlamak istiyoruz." diye konuştu.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.