Çukurca'da susam üretimi 2,5 tondan 26 tona yükseldi

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 150'yi aşkın ailenin geleneksel yöntemlerle ürettiği 26 ton susamdan elde edilen tahinin ilçe ekonomisine yaklaşık 1 milyon liralık katkı sağladığı bildirildi.

Irak sınırında engebeli arazi ve yüksek dağlarla çevrili olan 15 bin nüfuslu Çukurca ilçesinde ılıman iklimi nedeniyle incir, nar, pirinç ve susam gibi ürünler yetiştiriliyor. Son yıllarda tarımsal üretimde artış yaşanan ilçede çiftçiler için en önemli gelir kaynağı susam.

Üretim 2,5 tondan 26 tona yükseldi

Kaymakamlık ve belediye tarafından verilen alım garantisinin ardından tarımla uğraşan 150'yi aşkın aile susam üretimine ağırlık verdi. Ailelerin ata tohumundan geleneksel yöntemlerle yetiştirdiği 2,5 ton susam bu süre zarfında 26 tona çıktı.

Susam üreten ailelere 1 milyon lira ödeme yapıldı. Uzun uğraşlar sonucu temizlenen tonlarca susamın suyla çalışan tarihi taş değirmenlerde öğütülmesiyle üretilen tahin "Zap" markasıyla satılıyor.

20220326-2-52803585-75137054-web.jpg

"Çukurca susamının organik ürün sertifikası sürecini başlatıyoruz"

Kaymakam Hasan Kurt, 4 yıl önce hayata geçirilen proje ile bölgedeki yöresel ürünlerin artırılması ve pazarlanmasının hedeflendiğini söyledi. İlçede bu sayede üretim yapılan tarım arazilerinde artış yaşandığını belirten Kurt, "2018'de proje hayata geçirildiğinde köylülerimizden, çiftçilerimizden aldığımız susam miktarı 2 bin 500 kilogramdı. Şimdi toplamda 26 tona yükseldi." dedi.

Şu ana kadar aldıkları 26 ton susamdan 21 ton tahin üreterek Türkiye'nin farklı illerinin yanı sıra yurt dışına da gönderdiklerini vurgulayan Kurt, şöyle konuştu: "Üretim yapılan rakamlar git gide artmakta. Vatandaşlarımız bu neticeleri görünce susam üretmeye yöneldi. Biz sadece tahini değil birçok ürünü bu markayla satıyoruz. Hedefimiz ilerleyen yıllarda bu üretimi daha da fazla noktaya ulaştırmak"

20220326-2-52803585-75137069-web.jpg

Değirmenci Hacı Akkaya da bahar ayında susamın ekimine başladıklarını anlatarak, "3 ay sonra hasadını yapıyoruz. Tarlada kuruttuktan sonra temizleyip fırında kavuruyoruz ve değirmene götürüyoruz. Değirmen suyla çalışıyor. Dede ve babalarımız da bu işi yapardı. Türkiye'nin değişik illerinden ve hatta Irak'tan bile isteyenler var" dedi.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum