CPJ ve RSF'den Deniz Fırat için açıklama.

CPJ ve RSF'den Deniz Fırat için açıklama.

Medya örgütleri CPJ ve RSF Mahmur'da IŞİD saldırısında öldürülen gazeteci Deniz Fırat için açıklama yaptı: Tüm taraflar gazetecilerin güvenliğini sağlamalı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Mahmur’da Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırısı altında hayatını haybeden gazeteci Deniz Fırat ile ilgili açıklama yayınladı.

Gazeteciler korunmalı

CPJ’in Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Sherif Mansour “Irak’ta artan şiddet ortamında, tüm taraflar çatışmaları izleyen gazetecilere sivil olarak kabul etmeli ve güvenliklerini sağlamalıdır” dedi.

RSF ise açıklamasında Fırat’ın ölümüyle ilgili mutlaka bir soruşturma başlatılması gerektiğini belirterek şunları ifade etti:

“Bu olayın trajedisi tüm taraflara bilhassa savaş ortamında gazetecilerin görevlerinin ne kadar önemli olduğunu hatırlatmalı. Sivil halkla ile birlikte gazetecilerin güvenliklerinin alınması için her türlü çaba sarf edilmelidir.”

Basın-İş ve TGC’den açıklama

Fırat’ın ölümüyle ilgili DİSK Basın-İş ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de açıklama yapmıştı.

DİSK Basın-İş açıklamasında “Deniz Fırat, AKP'nin düşüncenin oluşmasını engellemek için haberin yasaklamasına karşı çatışma bölgesindeydi. Onun kanı yasakçıların da eline bulaştı. Fırat'ın ölümünde İŞİD ile ilgili haberlere dava açanların da sorumluluğu vardır” demişti.

TGC ise "Savaş ve çatışma bölgelerine giden gazetecilerin can güvenlikleri her gün biraz daha tehlikeye girmektedir. Bu konuda gazetecilerin evrensel kriterlere göre dokunulmazlığı olması gerekirken, çatışmacı taraflar gazetecileri kollamak bir yana zaman zaman özellikle hedef almaktadır” açıklamasını yaptı.

Deniz Fırat uğurlandı

Deniz Fırat, IŞİD saldırısı altındaki Mahmur’da 9 Ağustos günü öldürülmüştü. Kandil’de yapılan törenin ardından Fırat’ın cenazesi doğduğu yer olan Van’a getirildi.

ETHA’da yer alan habere göre Dün yapılan Çaldıran ilçesi Hangedik Köyü'nde yapılan cenaze törenine Fırat'ın yakınları, gazeteci meslektaşları, Özgür Gazeteciler Cemiyeti Derneği, Barış Anneleri Meclisleri, HDP Van Milletvekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür ve Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya katıldı.

Cenaze töreninde konuşan Özgür Gündem Gazetesi editörlerinden Günay Aksu, "O bize savaşı anı anına aktardı. Çetelere karşı kamerasıyla savaştı. Deniz, Musa Anter'in özgür basını, Gurbetelli'nin kalemi, Halil Uysal'ın kamerası oldu. Özgür basın geleneğini yürüten arkadaşlarım adına diyorum ki, Deniz'in kalemi daha güçlü yazacak. Biz onun savaşını zaferle taçlandıracağız. Onun hayal ettiği özgür Kürdistan gerçekleşecek. Deniz'in gözü arkada kalmasın. Onun mücadelesi bizim için büyük bir mirastır" diye konuştu. BİANET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.