Çözüm sürecini erkeklerin heba etmesine göz yummayacağız

Çözüm sürecini erkeklerin heba etmesine göz yummayacağız

Barış İçin Kadın Girişimi, "Dünya deneyimleri de gösteriyor ki her barış süreci en az beş kez bozuluyor. Bunun temel sebebi de kadınların bu sürece aktif olarak katılmaması ve süreçlerin şeffaf olmaması" dedi.

Barış İçin Kadın Girişimi, çözüm sürecinin askıya alındığı haberlerine ilişkin basın açıklamasında “biz kadınlar bu yaşamsal fırsatı erkeklerin heba etmesine göz yummamaya kararlıyız” dedi.

Dünya deneyimlerinin her barış sürecinin en az beş kez bozulduğunu, çatışmasızlık dönemlerinin çetin ve sorunlu geçtiğini gösterdiğini hatırlatan Girişim, bunun temel sebebi de kadınların bu sürece aktif olarak katılmaması, süreçlerin şeffaf olmaması ve toplumun bu süreçlerin arkasında durmasının önüne engeller çıkarılması olduğunu belirtti.

Barış İçin Kadın Girişimi’nin açıklaması şöyle:

Biz kadın hakikatlerini gören, cinsiyetlendirilmiş bir müzakere süreci yaşanmıyor diyerek kadınlar çözüm/müzakere süreçlerinin tarafıdır fikrinde ısrarlarını sürdürürken, sürecinin; tüm eksikliklerine rağmen 30 yıllık bir savaşın son bulma ihtimali ve umudu olarak gördüğümüz çözüm sürecinin askıya alındığı haberlerini endişeyle takip ediyoruz.

Devletle PKK arasındaki resmi barış görüşmelerine başlanalı neredeyse iki yıl olacak. Bu süre içinde umudumuzdan ve ısrarımızdan hiç vazgeçmedik, gözledik temas ettik ve uyardık.

Kurulduğumuz 2009 yılından bu yana Barış için Kadın Girişimi Kadınları olarak, silahların susması, çatışmasız ortamların yaratılması, barışın toplumsallaşması süreçlerinde yaptığımız tüm gözlem ve temaslarda deneyimledik ki gereken adımların atılmaması güvensizliği arttırıyor ve çatışmalı ortamlara geri dönme riski artıyor. Bu nedenle de son bir yıl içinde Lice'den Çanakkale'ye; KJK'den meclise barışın toplumsallaşması; çözüm sürecinde kadınların aktif bir taraf olması için çaba gösterdik.

Çünkü biz biliyoruz. Dünya deneyimleri de gösteriyor ki her barış süreci en az beş kez bozuluyor, çatışmasızlık denilen dönemler çetin ve sorunlu geçiyor. Bunun temel sebebi de kadınların bu sürece aktif olarak katılmaması, süreçlerin şeffaf olmaması ve toplumun bu süreçlerin arkasında durmasının önüne engeller çıkarılması.

Bu iki yıllık süreçte kadınlar müzakere süreçlerinde eşit ve nitelikli temsil edilmeli, cinsiyetçi olmayan bir barış ve barış dili kurulmalı dedik.

Kadınların müzakerelere müdahil olabilmesi için açıklık ve şeffaflığın hayati, gerçek ve kalıcı bir barış için vazgeçilmez olduğunu söyledik. Zira yeni bir toplumsal sözleşme fırsatı veren bu süreçleri heba etmemek, ezilenlerin lehine çevirmek müdahillik mekanizmalarıyla mümkün dedik. 30 yılı aşan savaşın doğrudan ve dolaylı mağduru kadınları ve aynı zamanda bu savaşta mücadele eden kadınları gören güçlendiren yasalar gerekli dedik.

Ve bunlar olmazsa korktuğumuz başımıza gelir demekten özenle imtina ettik, telaffuz bile etmek istemedik. Çünkü biz kadınlar bu yaşamsal fırsatı erkeklerin heba etmesine göz yummamaya kararlıyız. Geriye dönmeye hiç niyetimiz yok. Niyeti olanları da uyarmak istiyoruz.                                                                                              

Bıkmadan usanmadan barış süreciyle ilgili ısrarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Bunun için başından beri dile getirdiğimiz taleplerimizi bir kez daha söylemek istiyoruz.

* Müzakerelere derhal başlanmalı ve ulusal bir plan ortaya konarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

* Müzakere sürecinde kurulacak tüm komisyonlarda (izleme vs) kadınlar eşit temsil edilmeli. Komisyonlarda barış ve kadın mücadelesinin içinden gelen kadınlar yer almalıdır.

* Bu sürecin sonunda kadınlar lehine neler öngörüldüğü detaylarıyla açıklanmalıdır. 

Kadınların kazandığı bir barış ancak gerçek bir barış olur.

Kaygılıyız ama barışta ısrarlıyız. Kadınlar bu fırsatın heba edilmesine müsaade etmeyecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.