Cizre'de haber takibinde kolluk kurşunuyla yaralanan Şemdinlili gazeteci Tekin 'yüzde 50 kusurlu' bulundu

Cizre'de haber takibinde kolluk kurşunuyla yaralanan Şemdinlili gazeteci Tekin 'yüzde 50 kusurlu' bulundu

Cizre’deki sokağa çıkma yasakları sırasında vurulan İMC TV kameramanı Refik Tekin’i vuran kolluk görevlileri hakkında takipsizlik kararı verildi, Tekin’e ise olayda %50 kusurlu olduğu öne sürülerek yalnızca 3844 TL tazminat ödenmesine karar verildi.

Şırnak'ın Cizre 2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında haber takibindeyken vurularak yaralanan İMC TV kameramanı Refik Tekin'i yüzde 50 'kusurlu' buldu. Yüzde 10 engelli raporu bulunan Tekin'e toplam 3 bin 844 lira tazminat ödenmesine karar verildi.

Cizre’deki sokağa çıkma yasaklarında haber takibi yaptığı sırada yaralanan ’i vuran kolluk görevlileri hakkında takipsizlik kararı verildi.

Tekin’in yaralandığı olayda silah kullanan kolluk görevlilerinin hukuka uygun davrandığını savunan savcı, olayın faili şüpheliler için 'faili meçhul' dedi.  Tekin’in avukatlarının maddi ve manevi tazminat talebiyle açtığı davayı değerlendiren Mardin 1. İdare Mahkemesi, Tekin’in haber takibini “terör eylemi” olarak tanımlayarak tazminat talebini reddetti. İstinaf mahkemesi ise Tekin’in gazeteci olduğunu kabul etti ancak olayda yüzde 50 kusurlu olduğunu savundu ve yüzde 10 engelli raporu alan Tekin’e toplam 3844 TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

IMC TV kameramanı Refik Tekin, 20 Ocak 2016 tarihinde Cizre'deki sokağa çıkma yasakları sırasında ellerinde beyaz bayraklar olan grubu takip ederken zırhlı araçlardan açılan ateş sonucu bacağından vuruldu. Tekin, yaralı olmasına rağmen 8 kişinin yaralandığı, iki kişinin ise hayatını kaybettiği saldırı anını kaydetti.

Ambulansta ve hastanede darp edilen ve 'silahlı örgüt üyesi olmak' suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan Tekin’in şikayeti üzerine kendisini yaralayan kişiler hakkında açılan soruşturma birleştirildi ve birlikte yürütüldü.

'FAİLİ MEÇHUL' OLDUKLARI SAVUNULDU

Savcılık soruşturmayı 2019 yılında tamamlayarak iki taraf hakkında da takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında Tekin’in şikayetçi olduğu şüphelilerin 'faili meçhul' olduğu savunuldu.

Takipsizlik kararında ayrıca, Tekin’in vurulduğu olay yerini gören MOBESE ve güvenlik kamerası bulunmadığı ve sokağa çıkma yasağı olduğu için olayı gören kişilere ulaşılamadığı kaydedildi. Tekin’in kendi vurulma anına ilişkin çektiği görüntüler üzerinde yapılan incelemede nereden ve kim tarafından ateş edildiğinin belli olmadığı, Tekin’in yaralanmasına rağmen kamerasıyla çekim yapmaya devam edebildiği ifade edildi. 

Tekin’in kolluk güçlerinin kendilerine açtığı ateşe karşılık verdiği esnada yaralandığı savunulan kararda, kolluk kuvvetinin silahlı saldırısının “5237 sayılı yasanın 24. Maddesinde yerini bulan ‘Kanun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilemez’ şeklindeki düzenleme uyarınca kanunun verdiği yetkiyi kullandıkları ve bu durumun da hukuka uygunluk nedenler arasında yer aldığı” ifade edildi. Kararda ayrıca Tekin’in ambulans ve hastanede asker ve polisler tarafından darp edildiğine dair beyanlarının “soyut” olduğu, bu iddiaya ilişkin herhangi bir tanık beyanına ulaşılamadığı öne sürüldü. 

MLSA Türkiye'nin aktardığı bilgiye göre; Gazeteci Tekin’in avukatları Reyhan Yalçındağ Baydemir ve Serdar Çelebi, İçişleri Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı.

HABER TAKİBİNE 'TERÖR EYLEMİ' DENİLDİ

Dava dilekçesinde Tekin’in olay günü İMC TV için haber takibi amacıyla Cizre ilçesinde bulunduğu ve çevrede bulunan zırhlı araçlardan herhangi bir uyarı yapılmaksızın açılan ateş sonucu yaralandığı belirtildi. İçişleri Bakanlığı, Mardin 1. İdare Mahkemesine gönderdiği savunmada Tekin’in gazeteci olduğuna dair bir atıfta bulunmayarak, gazetecinin kamuoyunda ‘Cizre bodrumları’ olarak bilinen Bostancı Sokak civarında yaralı ve ölü örgüt üyelerinin kaçırmaya çalışırken vurulduğunu ve sokağa çıkma yasağını ihlal ettiğini iddia etti.  

Bakanlık, örgüt üyelerine ve onlara yardım eden kişilere tazminat verilmeyeceğine dair hükmü hatırlatarak, davanın reddedilmesini istedi. İçişleri Bakanlığının talebi üzerine tazminat davasını reddeden Mardin 1. İdare Mahkemesi, gerekçe olarak gazeteci Tekin’in "örgüt üyelerini kaçırırken giriştiği terör eylemi" sırasında kendi kusuru nedeniyle silahla yaralandığını kaydetti.

Tazminat talebinin reddinin ardından Tekin’in avukatları bu kararı istinaf mahkemesine taşıdı. Antep Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi, 23 Aralık 2020 tarihinde verdiği kararda, yerel mahkemenin aksi yönünde karar vererek Tekin’in maddi ve manevi tazminat talebini kısmen kabul etti. 

Mahkeme, kararın gerekçesinde “Davacının gazetecilik faaliyetlerinin sokağa çıkma yasağı uygulanan yerlerde ve zamanlarda da belirli koşullar çerçevesinde yerine getirmesi gereken bir faaliyet olduğu” kabul edilirken, Tekin’in "faaliyetin yerine getirilmesi sırasında idareden izin alınmaması ve/veya idareye haber verilmemesi nedeniyle kendi can güvenliğini tehlikeye attığı göz önüne alındığında yüzde 50 kusurlu olduğu" tespitinde bulunuldu.

KARAR, DANIŞTAY'A TAŞINDI

Bu nedenle Tekin’in uğradığı zararın “kendi kusuru oranında indirime konu edildikten sonra kalan kısmının idarece kusursuz sorumluluk ilkesi kapsamında tazmini gerekmektedir” denildi.  Mahkeme, silahlı saldırı sonrasında yüzde 10 engelli raporu alan Tekin’e toplam 3 bin 844 TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Tekin’in avukatları kararı bu kez Danıştay’a taşıdı.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.