Çin: Tayvan ABD paltosuna sarıldı

Çin: Tayvan ABD paltosuna sarıldı

Taipei’nin ABD paltosuna sarıldığını söyleyen Çin Dışişleri Bakanı Wang, “Ateşle oynayanların sonu hiç iyi olmayacak. Tayvan’ın anavatana dönmesi kaçınılmaz” dedi.

Çin, ABD'nin son provokasyonu sonrası Tayvan'ı çevreleyen büyük bir askeri tatbikata başladı. Tayvan’ın çevresinde 6 farklı noktada dün başlayan tatbikat 7 Ağustos’a kadar devam edecek.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Temsilciler Mecslisi Başkanı Nancy Pelosi’nin gezisini "tam bir komedi" olarak nitelendirdi. Xinhua Haber Ajansı'na konuşan Wang, ABD tarafının sözde "demokrasi" kisvesi altında Çin'in egemenliğini ihlal eden adımlar attığını ifade etti. Wang, Tayvan'ın ayrılıkçı güçlerinin "ABD paltosuna sarıldığını ve adada Tsai Ing-wen tarafından temsil edildiğini" belirtti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang, "tek Çin" politikasının uluslararası bir kabul olduğunu ve "Tayvan'ın anavatana geri dönmesinin de tarihsel bir eğilim olarak kaçınılmaz olduğunu" belirtti. Wang, ateşle oynayanların sonunun iyi olmayacağını, Çin'in egemenliğini ihlal edenlerin kesinlikle cezalandırılacağını sözlerine ekledi.

Tayvan Savunma Bakanlığı, tatbikatları yakından izlediğini ve adanın çatışmaya hazır olduğunu, ancak bunu istemeyeceğini söyledi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, Çin ordusunun tatbikat sırasında fırlattığı füzelerin Japonya karasularına düştüğü belirtildi.

YAKIN SULARDA

Çin ordusu, Tayvan çevresinde 6 farklı lokasyonda 6 gün boyunca askeri tatbikat yapacak. Çin devlet medyasında tatbikatların yapılacağı bölgelerin koordinatları paylaşıldı. The New York Times’ın aktardığına göre, koordinatları verilen bölgelerin üçü Tayvan’ın kendi karasuları olarak nitelendirdiği bölgenin içinde yer alıyor. Haberde, Çin’in adaya en yakın tatbikatının Tayvan kıyısına 10 mil uzakta olacağı belirtildi. Bu, yeni tatbikatların adaya 1995 ve 1996’da yapılanlardan da daha yakında olacağını gösteriyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.