Çığlara inat yaşam

Çığlara inat yaşam

Yüksekova ilçesine bağlı Yeşiltaş köyünün tek geçim kaynağı hayvancılık. Köy sakinleri zorlu çığ tehlikelerine rağmen hayvanları için kilometrelerce öteden ot taşıyor.

Erkan Çapraz'ın Özel Haberi:

Yüksekova'ya 45 kilometre mesafede bulunan 800 nüfuslu 80 haneli Yeşiltaş (Şitawzin) Köyü sakinleri besledikleri hayvanları için yazın kilometrelerce ötede istifledikleri otları kışın çığ tehlikelerine rağmen sırtlarında ve kızaklarla taşıyarak köye getiriyorlar.

OTLARI 3 KİLOMETRE ÖTEDEN TAŞIYORLAR 

Yazın aylarca Sat dağlarında çobanlık yapan Resul Kartal, çok zor şartlarda hayvancılık yaptıklarını belirterek, “Yazın topladığımız biçeneklerimizi köye 3-4 kilometre mesafedeki yüksek kesimlerde istifliyoruz. Kışın ihtiyaca göre bu otları kızaklarla veya sırtlayarak köye getirip beslediğimiz hayvanlara veriyoruz. Köyün arka taraflarındaki vadilerde her kış çığlar iniyor. Bu durum bizi biraz korkutsa da başka çaremiz olmadığı için katlanıyoruz. Yaylalarımızın yolları yok, bazı bölgeler ise yasaklı.”şeklinde konuştu.

YEŞİLTAŞ'TA KIŞIN ZORLUKLARI

Konu ile ilgili Yüksekova Haber'e açıklama yapan Yeşiltaş Köyü Muhtarı Saim Kartal ise köyde sorunlarla boğuşarak yaşam mücadelesi verdiklerini belirterek, “Cilo ve Sat dağlarının eteğinde bulunan köyümüzün sağlık, yol, yayla yolu, öğretmenler için lojman gibi birçok sorunu bulunuyor. Köyün geçim kaynağı hayvancılık. Tüm biçeneklerimiz köyün yukarısında. 4 kilometrelik bir yolumuz var eğer o yolumuz yapılırsa çok rahatlarız. Köyümüz kurulduğundan bu yana 5 köylümüz çığ altında kalmış. Babam da çığ altında kalanlardandı. Eğer biçenek ve yaylalarımız için yol yapılsa o sıkıntıdan kurtulurduk. Köyümüzün okul eksiği vardı bu yıl giderildi ancak öğretmenlerimizin lojmanı yok. Köyümüzde sağlık ocağı yok. Çocuklarımı aşı için Yüksekova'ya götürmek zorunda kalıyoruz. Köy yolları kapandığında ise hastalarımızı ilkel yöntemlerle şehre ulaştırmaya çalışıyoruz. Yollarımız iyi değil.”dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.