CHP’li milletvekili kadınlardan 'eşit temsil' için siyasi partilere çağrı

CHP’li milletvekili kadınlardan 'eşit temsil' için siyasi partilere çağrı

CHP’li milletvekili kadınlar, 'kadınların temsiliyet oranlarının artırılması' amacıyla hazırlanan kanun teklifine ilişkin diğer siyasi partilere destek çağrısında bulundu.

CHP’li milletvekili kadınlar, kadınların siyasette eşit temsiliyeti için, TBMM Başkanlığı’na sunulan ve 30 Kasım’da TBMM gündemine getirilmesi planlanan ‘eşit temsil’ kanun teklifine tüm partilerden destek istedi.

TEKLİF ‘FERMUAR YÖNTEMİNİ’ ÖNGÖRÜYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve CHP grubu tarafından 306 kadın örgütünün önerileri ve akademisyenlerle yapılan ortak çalışmanın sonucunda “kadınların siyasette eşit temsiliyetini sağlayabilmek” için hazırlanan yasa teklifi, CHP’li tüm milletvekillerinin imzasıyla 8 Mart 2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu'nda değişiklikler yapılmasını içeren kanun teklifi, milletvekilliği seçimlerinde siyasi partilerin aday listelerini, kadınlar ve erkeklerin eşit temsilini sağlayacak yüzde 50 cinsiyet kotasını öngörüyor. Teklif, kadınların seçilebilecekleri sıralarda olmasını sağlamak için aday listesinde her iki cinsiyetin birbirini izlediği "fermuar yöntemi” getirilmesini düzenliyor.

CHP’Lİ ÜYELER DİĞER SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİNDEN DESTEK İSTEDİ

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 87’inci yıl dönümü olan 5 Aralık öncesinde, 30 Kasım Salı günü Meclis Genel Kurul gündemine getirilmesi planlanan yasa teklifinin bir an önce kanunlaşması için, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) CHP’li üyeleri, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve KEFEK Başkanı Fatma Aksal ile görüşerek, toplumsal cinsiyete dayalı bir demokrasi anlayışının yerleşmesiyle kadın politikaları konusunda daha güçlü bir iradenin hayata geçirilmesi için kanun teklifinin bir an önce yasalaşmasının tarihi bir sorumluluk olduğunu ifade ederek, destek istedi.

ÇAĞRI MEKTUBU KALEME ALINDI

CHP’li milletvekili kadınlar, gerçekleştirilen ziyaretlerin ardından tüm partilere gönderilmek üzere bir çağrı mektubu hazırladı. Çağrı mektubunda şu öne çıkan ifadeler şöyle: 

ORTAK ÇALIŞMA SONUCU TEKLİF HAZIRLADIK: Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak çağdaş ve demokratik bir toplum olabilmenin en önemli belirleyicilerinden biri olan “kadınların siyasette eşit temsiliyetini sağlayabilmek” için, 306 kadın örgütünün talep ve önerilerinin değerlendirildiği, akademisyenlerle ortak bir çalışma sonucunda bir yasa teklifi hazırladık.

YÜZDE 50 CİNSİYET KOTASI: Yasa teklifi ile, milletvekilliği seçimlerinde, siyasi partilerin aday listelerini; kadınlar ve erkeklerin eşit temsilini sağlayacak ‘yüzde 50 cinsiyet kotası’ uygulamasıyla birlikte, kadınların seçilebilecekleri sıralarda olmasını sağlamak için, aday listesinde her iki cinsiyetin birbirini izlediği ‘fermuar yöntemi’ getirilmesi ve il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerinde de ‘yüzde 50 cinsiyet kotası’ uygulaması hedeflenmektedir.

TARİHİ SORUMLULUKTAN KAÇMAYACAĞINIZA İNANIYORUZ: Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir demokrasi anlayışının yerleşmesiyle kadın politikaları konusunda daha güçlü bir iradenin hayata geçirilmesi için; 30 Kasım tarihinde yasa teklifimize, bu çağrı mektubu ile desteğinizi istiyoruz. Kadınlar ile erkeklerin, temel insan hakları boyutunda eşitlikçi anlayışla özgür bireyler olarak yaşayabilecekleri Türkiye’yi hep birlikte inşa etmek adına, bu tarihi sorumluluktan kaçmayacağınıza yürekten inanıyoruz

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.