Cezaevlerinde korona virüsü nedeniyle 50 kişi vefat etti

Cezaevlerinde korona virüsü nedeniyle 50 kişi vefat etti

Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürü Yunus Alkaç, "Hiçbir önlem alınmadan vefat sayısını 50’yle sınırlı tutmak herhâlde sadece Cenab-ı Allah’ın bize yardımı; öyle değil, biz görevimizi iyi yapıyoruz" dedi.

 Meclis Adalet Komisyonu’nda, 15 yaş altı çocuğu olan annenin cezasının ertelenmesi, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin e-posta ile haberleşme hakkı, hükümlünün ziyaretçilerle yaptığı görüşme sürelerinin artırılması gibi düzenlemeler içeren Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun Teklifi görüşülerek kabul edildi.

Teklifin görüşmelerinde cezaevlerindeki sorunlarla ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürü Yunus Alkaç salgınla ilgili durumu anlattı. Korona virüsü salgını nedeniyle yüz yüze görüşmelerde, sevklerde ve nakillerde kısıtlamalar olduğunu anlatan Alkaç, “objektif bir hukukçu olarak söylüyorum” diyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye genelinde ölüm sayısı 47 bin civarında. Cezaevlerinde pandemi sürecinde vefat eden sayımız 50. 50 hükümlü ve tutuklumuz Covid kaynaklı olarak vefat etmiş ki bunların bir kısmında da kronik hastalıklar, kronik sorunlar var, yaş faktörleri var. Hani denildi ya “Covid’le ilgili hiçbir önlem alınmıyor” ben sizlerin takdirine arz ediyorum, hiçbir önlem alınmadan böyle kendine mahsus, özellikli bir yapıda vefat sayısını 50’yle sınırlı tutmak herhâlde sadece Cenab-ı Allah’ın bize yardımı; öyle değil, biz görevimizi iyi yapıyoruz, yapmak zorundayız.”

15 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUĞU OLAN 422 KADIN HÜKÜMLÜYE CEZA ERTELEMESİ GELİYOR

Teklifle on yıldan az hapis cezasına mahkûm olan kadın hükümlülerin 15 yaşını doldurmamış çocuğunun bulunması ve babanın da ölmüş veya ceza infaz kurumunda olması durumunda toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağının değerlendirmesi hâlinde cezasının infazı ertelenecek. Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürü Yunus Alkaç teklifle anne ve babanın hükümlü olmasından çocuğun yaşayacağı mağduriyetlerin önüne geçirilmesinin hedeflendiğini belirterek “On beş yaşından küçük çocuğu olan 217 adli ve 205 örgütlü suçlardan olmak üzere toplam 422 kadın hükümlünün çocuğu bu imkândan faydalanacaktır” dedi.

283 MAHKUMUN YÜZDE YÜZDE 10’U DİNLENECEK

Teklife göre terör suçları ve örgütlü suçlar nedeniyle cezaevinde bulunanların görüşmeleri dinlenerek kayıt altına alınacak. Genel Müdür Alkaç, “Mevcut mevzuatta şu an ki cezaevlerinde bulunan 283 bin mahkûmun dinlenmesi söz konusu iken getireceğimiz düzenlemeyle dinlenebilecek mahkûm sayısı mevcut durumun yüzde 10’una kadar düşürülmektedir” dedi. Alkaç ayrıca kişilerin yaptığı görüşmelerin dinlenebileceğinin önceden bildirileceğini söyledi.

Genel Müdür Yunus Alkaç cezaevi sayılarıyla ilgili de son bilgileri paylaştı. Buna göre 2002 yılı itibarıyla ceza infaz kurumu sayısı 524’tü. 366 ceza infaz kurumu kapatıldı. 19 yıl sonunda açılan büyük cezaevleri ile birlikte toplam cezaevi sayısı 373 oldu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.