Cezaevi doktorundan tutukluya: Burada gebereceksin

Cezaevi doktorundan tutukluya: Burada gebereceksin

Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki hasta tutuklu Serhat Karsu, tedavisinin engellendiğini ve cezaevi doktorun kendisine “Geberiyorsan burada gebereceksin” dediğini iddia etti.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Erzurum Şubesi, Erzurum Dumlu Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin yayınladığı raporda, siyasi tutuklulara işkence uygulandığını, haberleşme, sağlık ve tedaviye erişim haklarının engellendiğini açıkladı. Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Serhat Karsu’nun, tedavi hakkının engellenmesi ve yaşananlara dair anlatımları, cezaevinde hak ihlallerinin boyutunu gözler önüne serdi. Hakkında açılan dava kapsamında 2013 yılında müebbet hapis cezası verilen ve bugüne kadar birçok cezaevine sevk edilen Karsu, yaklaşık 2 yıldır Dumlu Cezaevi’nde tutuluyor. Reflü hastalığına yakalanan ve iki yıldır tedaviye ulaşamayan Karsu, kanser riskiyle karşı karşıya. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, geçtiğimiz hafta hasta tutuklu Karsu ile görüşen ablası Aynur Taş, cezaevi idaresinin uygulamalarıyla tutukluları ölüme sürüklediğini belirterek, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. 

CEZAEVİ DOKTORU: BURADA GEBERECEKSİN 

Kardeşinin 6 yıl önce hastalığa yakalandığını ve bugün tedavi hakkının engellenmesiyle hastalığının ilerlediğini aktaran Taş, cezaevi idaresinin kardeşinin ölümünü beklemek için hastaneye sevk etmediğini vurguladı. Taş, “Kardeşim cezaevinde bulunan doktora, ‘Beni hastaneye sevk edin’ şeklinde talepte bulunduğunu fakat oradaki doktorun kendisine, ‘Ben kimseyi dinlemem. Seni bir yere göndermiyorum. Geberiyorsan burada gebereceksin’ cevabı veriliyor. Hastalığı çok ilerlemiş, mide asidinden dolayı ağzında bir diş kalmamış. Artık yemek yiyemediğini ve su içmekte zorlandığını söyledi” şeklinde aktardı. 

‘İNTİHARA SÜRÜKLEMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Cezaevinde tutuklulara yönelik baskıların arttığını aktaran Taş, siyasi tutukluların ise tekli hücrelerde tutulduğunu söyledi. Taş, tutuklu kardeşinin anlatımlarını şöyle aktardı: “Hepimizi tekli odalarda tutuyorlar. Ancak bağırıp, çağırdığımızda birbirimizin sesini duyabiliyoruz. Bize sahip çıkın. Havalandırma camlarına bile demir parmaklıklar taktılar. Geceyi gündüzü bile birbirinden ayrıt edemiyoruz artık. Bizi intihara sürüklemeye çalışıyorlar.” 

‘HASTA TUTUKLULAR TEDAVİ EDİLMELİ’ 

Cezaevinde yaşanan baskı ve sindirme politikalarına karşı Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptıklarını fakat herhangi bir yanıt alamadıklarını ifade eden Taş, hasta tutukluların bir an önce tedavi edilmesi çağrısı yaptı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.