Çevirisi yanlış yapılan afiş davasında beraat

Çevirisi yanlış yapılan afiş davasında beraat

31 Mart seçimleri öncesi HDP’nin "Azadî bi xwerêvebirinê dest pê dike” afişlerinin hatalı çeviriyle toplatılması üzerine Cizre'de hakkında dava açılan partililer beraat etti.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü tarafından kentteki billboardlara asılan "Azadî bi xwerêvebirinê dest pê dike (Özgürlük kendini yönetmekle başlar)" yazılı afişler toplatılmıştı. Toplatılan afişlerle ilgili HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç ile İlçe Seçim Kurulu’nda itiraza yetkili partili hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Cizre 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde "Suçu ve suçluyu övmek" iddiasıyla açılan davada beraat kararı çıktı. 

‘SUÇUN UNSURLARI OLUŞMADI’

İki partili hakkında önceki gün beraat kararı veren mahkeme, kararının gerekçesini açıklarken, Türkçeye “Özgürlük özyönetimler başlar, özgürlük özerklikle başlar” şeklinde sözlerin hatalı çevrildiğine hiç değinilmedi. Suç unsurlarının oluşmadığını belirten mahkeme, gerekçeli kararın ilgili kısmında şu ifadelere yer verildi: "... sevk konusu suç olan suçu ve suçluyu övme suçunun yukarıda açıklanan gerekçesinin iş bu dosya üzerinde değerlendirilmesi yapıldığında ise ‘Azadi bi xwereberine dest pe dike (Özgürlük özyönetimler başlar, özgürlük özerklikle başlar)’ söylemiyle işlenmiş bir suçun veya suçlunun bu suç sebebiyle övülmesi ve kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması şartlarının gerçekleşmediği, şartları gerçekleşmeyen bu eylem sebebiyle atılı suçun unsurlarının oluşmadığı mahkememizce sabit görülerek ana dosya kapsamında her iki sanık adına da ayrı ayrı beraat kararı vermek gerekmiştir."

EMSAL OLUŞTURACAK

31 Mart seçimleri öncesinde aynı afiş, Siirt, Ağrı, Muş ve Bitlis'te de Türkçeye yanlış çevrilerek toplatılmıştı. Mahkemenin kararı, aynı afişler nedeniyle diğer kentlerde HDP’liler hakkında açılan davalara da emsal oluşturacak.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.