Çernobil faciasından 36 yıl sonra hayvanlar siyah renkte doğmaya başladı

Çernobil faciasından 36 yıl sonra hayvanlar siyah renkte doğmaya başladı

Nisan 1986'da Ukrayna, tarihte çevreye en büyük miktarda nükleer radyasyonun salınmasına neden olan büyük bir felakete sahne oldu. Felaketten 36 yıl sonra, bu hayvanların yüksek miktarda radyasyon nedeniyle mutasyona uğradığı görüldü.

Mutant kara kurbağalar, tarihin en kötü nükleer felaketlerinden birini ortaya çıkaran feci felaketten 36 yıl sonra Çernobil santralinin yakınında yumurtlamaya başladı.

Çernobil’de çalışan bilim insanları bu kurbağa türlerinin parlak yeşil bir cilde sahip olması gerektiğini söyledi.

1986'da Sovyet yönetimi altında olan nükleer santralde meydana gelen patlama, insanlık tarihinde çevreye en büyük radyoaktif madde salınımına neden oldu.

Araştırmacılar, felaketten 36 yıl sonra mutasyona uğramış kurbağaların daha koyu renkli cildininin Çernobil bölgesinde hayatta kalmalarına yardımcı olabileceğini düşündüklerini açıkladı.

İspanya'daki Oviedo Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarlarından Germán Orizaola konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çernobil'de çalıştığımız ilk gece bu kurbağaların farkına vardık. Hasarlı elektrik santralinin yakınında bu türü arıyorduk ve sadece siyah olan birçok kurbağa tespit ettik. Kurbağalar da dahil olmak üzere birçok organizmada koyu veya siyah renklenmeden melaninin sorumlu olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda, melaninin zararlı güneş ışınlarından iyonlaştırıcı radyasyona kadar farklı radyasyon türlerinin neden olduğu hasardan koruduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Ukrayna’nın başkenti Kiev'in 110 kilometre kuzeyindeki Çernobil Nükleer Santrali’nde bulunan 4 numaralı Reaktör, 26 Nisan 1986 gecesi patladı.

Olay nedeniyle 4 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi ve on binlerce çeşitli hastalıklardan etkilendi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.