Celal Şengör İstanbul'da depreme dayanıksız ve zemini en kötü ilçeleri açıkladı

Celal Şengör İstanbul'da depreme dayanıksız ve zemini en kötü ilçeleri açıkladı

Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör, olası İstanbul depremi için çarpıcı uyarılarda bulundu.

Celal Şengör İstanbul'da zemini en kötü ilçeleri şöyle açıkladı: İstanbul depreminin büyüklüğü 7.6 olarak öngörüyoruz. Yeşilköy'de ve Tuzla'da şiddet 9'a çıkacak. Büyüklük değil ama şiddet 9 olarak hissedilecek. Harp okullarının buralardan taşınması lazım. Yeşilköy'ün zemini de iyi değil. Yeşilköyün altında bakırköy formasyonu vardır ve bu bir felaket. Adaların altı sağlamdır ama evinizi nasıl yaptığınıza bağlı çünkü fay hattı burnunun dibinde. Adalar'da eviniz sağlamsa endişe etmenize gerek yok. Fay çok yakın olduğu için Adalar'ı sıkı bir şekilde sallayacak. Adaların suyla kaplanması ise mevzu bahis değil. Adalar'da olanların dikkat etmesi ve evlerini kontol ettirmesi gerekiyor.

Şengör, "Büyükçekmece ve Küçükçekmece arası, Küçükçekmece-Haliç arası buralar sahile paralel giden yerler. Avcılar, Samatya, Yedikule… Karşı tarafa (Anadolu Yakası) geçtiğimiz zaman Fenerbahçe biraz daha ileriye gittiğimiz zaman Kartal-Tuzla ve Adalar… Bu bölgeler faya çok yakın" ifadelerini kullandı. Maraş depremine yakın, baya güçlü bir deprem. 7,6'dan İstanbul perişan olur. Depremden sonra İstanbul'daki yangınlarla ve açıklıkla nasıl başa çıkacaksın?

İstanbul’un güneyinden Türkiye’nin en büyük fayı geçiyor: Kuzey Anadolu Fayı! Bu fay 1967’de Adapazarı depremi, 1999’da da Gölcük ve Adapazarı depremine neden oldu. Adapazarı ve Gölcük yıkıldı. Bu depremde hem Gölcük hem Düzce ayrı ayrı yıkılmıştı ve aralarında 2 ay fark var. Bu depremler Kahramanmaraş ve Gaziantep’te meydana gelen depreme benziyor. Bu deprem esnasında İzmit Körfezinin ağzında yırtılma durdu. Bu yırtılmanın ise devam etmesi lazım. Bu fayın en faal olduğu yer ise ikiye ayrılıyor. Güneydeki o kadar faal değil esas faaliyet kuzeyde. İstanbul’un güneyindeki bu fay Yeşilköy’e 8 km yakınından geçiyor. Adaların hemen burnunun dibinden geçiyor. Bu nedenle Yeşilköy’de şiddet 9’a çıkıyor. (Büyüklük değil şiddet!) Bu demek oluyor ki Yeşilköy yıkılacak.

İzmit Körfezi’nin içinde duran yırtılma Marmara’nın içine doğru devam edecek. İstanbul’da bulunan binaların yüzde 25 riskli.

Avrasya Tüneli ve köprüler çok sağlam. Buralarda korku yok.

Fatih’in zemini Lykos Deresine inmezse fena değil. Fatih ilçesinin zemini iyi ama depreme yani fay hattına yakın. 1. Köprü'den itibaren sahile paralel bir çizgi çizersek onun güneyi tehlikeli, nerede olursan ol (Doğu Batı yani Asya ve Avrupa tarafından çizgiler çizdiğimizi farzedersek). Buralar faya çok yakın çünkü. Kadıköy, Fenerbahçe, Maltepe, Kartal, Tuzla, Bakırköy, Yeşilköy, Zeytinburnu buralar çok tehlikeli. Buralar faya çok yakın çünkü.

Fatih, Suriçi-Suriçi'nin altı neojendir, içinde Bakırköy formasyonunun olduğu yerler varsa oralar sakattır. Suriçi, Avcılar'a nazaran çok daha iyi durumda. Bakırköy, Florya, Zeytinburnu felaket.

1. ve 2. köprü arası eğer binanız iyiyse altı da sağlam olduğu için dayanırsın. Kuzeyde ise altı kum olan yerlere gidilmemesi gerekiyor. Kilyos civarları tamamen sakat. Yeni hava limanı da tam sakat bir yerde. Yeşilköy Atatürk Havalimanı'nın zemini ise biraz daha sağlam. Yeşilköy kötü ancak havalimanının olduğu yer kireçtaşının üstünde durduğu için nisbeten biraz daha sağlam. Avcılar kil tabakası üstünde, sürekli denize kayıyor. Küçükçekmece ve Silivri de tehlikeli.

Arnavutköy kuzeyde kalıyor, altı kum olan yerleri yaramaz. Bahçelievler pek sağlam değil. Kemerburgaz'ın oralar altı kumsa çok sakat. Ben size şartları söyleyeyim; altı kum olan yerler sakat. Kadıköy'ün semtlerinin dayanıklı olduğuna katılmıyorum daha kuzeye çıkmak lazım. Kadıköy, Fenerbahçe, Kartal, Maltepe hepsi güneyde kalıyor, faya çok yakın. Pendik pek sağlam değil. Beşiktaş'a pek garanti veremem çünkü çok dolgu var orada. Sarayların falan yapıldığı her yer dolgu üzerine yapılmış. Suadiye falan tehlikeli.

Beykoz, Anadolu Hisarı, Bebek, Ataşehir, Şişli, Nişantaşı, Ümraniye, Beyoğlu buralar sağlam yerler. Beylikdüzü'nün altı kireçtaşı, o sağlam bir kayadır. Ama nasıl yapıldığına bağlı. Buralar sağlam olsa da binanın sağlamlığı çok önemli. Sağlam bölgelerde deprem meydana geldiğinde bina iyi değilse deprem anında yıkılacak. Fay hattı adalarla Maltepe arasından geçiyor. Deforme olmuş kayaların olması nedeniyle Gebze ve çevresi sağlam bölgelerdendir.

 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.