Çavuşoğlu: Fırat'ın doğusuna bir an önce gitmekte kararlıyız

Çavuşoğlu: Fırat'ın doğusuna bir an önce gitmekte kararlıyız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonda kararlı olunduğunu ancak ABD'nin çekilme kararı nedeniyle temasların askeri diplomatik düzeyde sürdüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye Suriye’ye gireceğim derse girer” dedi. Bakan, Türkiye’nin bunu bir an önce yapmak konusunda da kararlı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulundu. ABD’nin Suriye’den çekilme kararını da yorumlayan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

ABD İLE YAKIN TEMAS İÇİNDEYİZ: Suriye de siyasi çözüm için çalışıyoruz. Astana’nın sahada sağladığını Cenevre ile siyasi süreç için döndürmeye çalışıyoruz. Anayasa için, ufak tefek bazı isimler için müzakereler devam ediyor. Fırat’ın doğusu için kararlı olduğumuzu ifade ediyoruz. YPG’nin taciz ve tehditlerinin artmasından ve Cumhurbaşkanımızın müdahale edeceğimizi açıklamasından sonra, ABD Suriye’den  çekilmeye karar verdi. Şimdi bu çekilmenin nasıl olacağı konusunda temaslarımızı askeri diplomatik düzeyde sürdürüyoruz. Bu kararı memnuniyetle karşıladık, ABD ile yakın diyalog içinde olacağız.

IRAK, HATALARI TEKRAR ETMEMELİ: Bu çekilmenin PYD’nin mevcut gündemine hizmet etmemesi gerektiğini de muhataplarımıza ilettik. Tüm dünya aynı şeyi söylüyor, Türkiye gireceğim derse girer ama ABD’nin çekilme sürecinde bunu birlikte koordine ediyoruz. Irak’ta da önceliğimiz buranın PKK’dan temizlenmesi. Bunu tabii ki Irak hükümeti ile birlikte yapacağız. Yeni yönetim Irak’ta kapsayıcı olmalı. Maliki dönemindeki hatalar tekrar edilmemeli.

ÇEKİNMEYİZ DEMİŞTİK: Kaşıkçı cinayetinde Türkiye’nin izlediği politika tüm dünya tarafından takdirle karşılandı. Ancak buna rağmen henüz cesedin nerede olduğu belli değil. Talimatı kim verdi? Bunlar da yok. Bu soruşturma henüz neticelenmedi. Herkesin BM’den beklentisi var. BM’ye birlikte başvuru için bazı ülkelerle temasımız devam ediyor. Öyle ya da böyle, bir tıkanma olduğu zaman uluslararası soruşturma için adım atmaktan çekinmeyeceğiz demiştik.

FETÖ’DE BEKLENTİLER GERÇEKLEŞMEDİ: FBI kapsamlı soruşturma başlatsa da iade ile ilgili beklentimiz henüz gerçekleşmemiştir. ABD ile ilişkiler son dönemdeki temaslarla daha pozitif noktaya gitmeye başlamıştır

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.