Çatışmalar 8. gününde: İsrail'den 'güvenli geçişe 6 saatlik izin' açıklaması

Çatışmalar 8. gününde: İsrail'den 'güvenli geçişe 6 saatlik izin' açıklaması

İsrail ordusundan bir sözcü, ordunun Gazze'nin 'güneyindeki iki anayolda, yerel saatle 10.00-16.00 arasında Gazzelilerin güvenli bir şekilde hareket etmesine izin vereceğini' bildirdi.

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim Cumartesi günü İsrail'e düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısıyla başlayan çatışmaların sekizinci gününde İsrail Gazze'yi ve Lübnan'ın güneyindeki bir Hizbullah hedefini vurdu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden açıklama yapan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Arapça Sözcüsü, 'IDF'nin bölgenin güneyindeki iki anayolda, yerel saatle 10.00-16.00 arasında Gazzelilerin güvenli bir şekilde hareket etmesine izin vereceğini' bildirdi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, 'Lübnan'dan sızmaya çalışan militanların İHA yardımıyla öldürüldüğü' belirtildi.

İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI CEBALİYA VE MEŞRU BEYT LAHİYA'YI VURDU

Bölgedeki AA muhabirinin aktardığına göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin doğu ve batı kesimlerini, savaş gemileri, tank ve topçu atışlarıyla vurdu. İsrail savaş uçakları da Gazze'nin tüm bölgelerini gece boyu vurmaya devam etti.

Buna göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı, Beyt Lahye ve orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı gibi yoğun nüfusa sahip bölgelerin bombalanması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu aktarıldı.

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Lübnan Hizbullahı'na ait bir hedefin vurulduğunu da duyurdu. Yedioth Ahronoth Gazetesi'nin İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari'den naklettiği habere göre, İsrail ordusu, bir insansız hava aracının (İHA) ülkeye sızmaya çalışmasına karşılık Lübnan Hizbullahı'na ait bir hedefi vurdu. Açıklamaya göre, ordu ayrıca, İsrail'e ait bir insansız hava aracına yönelik saldırıyı da etkisiz hale getirdi.

BBC: MUHABİRLERİMİZ İSRAİL POLİSİ TARAFINDAN ALIKONULDU

Öte yandan, BBC'de yer alan habere göre, BBC muhabirleri, başkent Tel Aviv'de İsrail polisi tarafından durdurulduktan sonra saldırıya uğradı ve silah zoruyla alıkonuldu.

Buna göre, Muhannad Tutunji, Haitham Abudiab ve BBC Arapça ekibi Tel Aviv'de bir otele giderken üzerinde kırmızı bantlarla "TV" yazılı araçlarının önü İsrail polisi tarafından kesildi. Daha sonra araçtan sürüklenerek çıkarılan ve üzerleri aranan gazeteciler duvara doğru itildi.

Olay esnasında kendilerini BBC muhabirleri olarak tanıttıklarını söyleyen Tutunji ve Abudiab, polise basın kartlarını da gösterdiklerini anlattı. Tutunji, olayı görüntülemeye çalışırken telefonunun yere fırlatıldığını ve boynuna darbe aldığını dile getirdi.

BBC, olayla ilgili yorum alabilmek için İsrail polisiyle temasa geçtiğini bildirirken, BBC'den bir sözcü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, muhabirlerin, İsrail-Gazze çatışması hakkında özgürce haber yapabilmeleri gerektiğini belirtti.

BM'DEN HAYATINI KAYBEDEN GAZETECİLER İÇİN BAŞSAĞLIĞI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen kapalı Gazze oturumun ardından açıklamalarda bulundu. Lübnan'ın İsrail sınırında 1 gazetecinin hayatını kaybetmesine, 5 gazetecinin yaralanmasına yol açan saldırıyla ilgili Guterres, "Bunun çatışmanın, özellikle Lübnan'da, yayılma riskinin bir göstergesi olduğunu ifade etmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

'GAZETECİLER HAYATLARIYLA BEDEL ÖDÜYOR'

Guterres, tüm gazetecileri takdirle andığını belirterek, en fazla gazetecinin geçen yıl hayatını kaybettiğini kaydetti. "Gazeteciler hayatlarıyla bedel ödüyor" diyen Guterres, gazetecilerin yaptığı işlerin gerçekleri ortaya çıkardığını dile getirdi. Guterres, "Hayatını kaybeden gazetecilerin ailelerine en derin taziyelerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırındaki Alma Şaab beldesinde İsrail güçleri tarafından gazetecileri hedef alan saldırıda Reuters Haber Ajansı çalışanı kameraman İssam Abdullah hayatını kaybetmiş ve 5 medya mensubu yaralanmıştı. Reuters'in yanı sıra Al Jazeera ve Fransız AFP de saldırıda muhabirlerinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında ise Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Ali Cadallah'ın akrabalarından 5'i hayatını kaybetmişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.