Cari açık 2.6 milyar dolara yükseldi

Cari açık 2.6 milyar dolara yükseldi

Cari işlemler hesabı, şubat ayında 2.61 milyar dolar ile piyasa beklentilerinin hafif üzerinde açık verdi.

Cari işlemler açığı, bir önceki yılın şubat ayına göre 1 milyar 233 milyon dolar artarak 2 milyar 610 milyon dolara yükseldi. 

Cari işlemler hesabının şubatta 2.45 milyar dolar açık vereceği öngörülüyordu. Yıllık cari işlemler açığı da 36.6 milyar dolardan 37.8 milyar dolara yükseldi.

Merkez Bankası verilerine göre; dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 122 milyon dolar artarak 2 milyar 65 milyon dolara yükselmesi, hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin 984 milyon dolar azalarak 494 milyon dolara gerilemesi ve birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışların 390 milyon dolar artarak 1 milyar 171 milyon dolar olarak gerçekleşmesi şubat ayındaki 'açık'ta etkili oldu.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, bir önceki yılın şubat ayında 2 milyar 442 milyon dolar fazla vermişken, bu ayda 466 milyon dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 561 milyon dolar tutarında azalarak 393 milyon dolara geriledi. Bir önceki yılın şubat ayında 131 milyon dolar net çıkış kaydeden ikincil gelir dengesi kaleminde de bu ayda 132 milyon dolar net giriş kaydedildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.