Camaltı Sanatı Yüksekova'da gelecek nesillere aktarılıyor

Camaltı Sanatı Yüksekova'da gelecek nesillere aktarılıyor

Yüksekova’nın Eski Kışla Mahallesi’ndeki Halk Eğitim Merkezi’nde açılan camaltı sanatı kursu, unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği yaşatmayı hedefliyor.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, Eski Kışla Mahallesi’nde faaliyet gösteren Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan camaltı sanatı kursu, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatların yaşatılmasına katkı sağlıyor.

whatsapp-image-2025-05-07-at-18-32-53-1.jpeg

Camaltı sanatı, cam yüzeyin arka kısmına çeşitli boyalarla ters şekilde desen ve motif işlenmesi esasına dayanıyor. Binlerce yıllık geçmişe sahip bu sanat dalı, özellikle Selçuklu döneminden itibaren mimari süslemelerde ve minyatür sanatında iz bırakmış bir teknik olarak biliniyor. Günümüzde ise geleneksel motiflerin yanı sıra modern yaklaşımlarla da uygulanmaya devam ediyor.

whatsapp-image-2025-05-07-at-18-32-49.jpeg

Kursun usta öğreticisi Rubar İrem Hanoğlu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü mezunu. Hanoğlu, eğitim hayatı sırasında tanıştığı camaltı sanatının ilgisini çektiğini ve bu alanda kendini geliştirerek meslek edinmeye karar verdiğini söyledi.

whatsapp-image-2025-05-07-at-18-32-53.jpeg

“Dersini gördüğüm camaltı sanatı beni çok etkiledi”

Hanoğlu, “Dersini gördüğüm camaltı sanatı beni çok etkiledi. Bu alanda kendimi geliştirdim ve çevreme tanıtmak istedim. Unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı meslek haline getirerek icra etmeye başladım. Şu an 13 öğrencim var. Onlarla birlikte eskiyle yeniyi birleştirerek bu sanatı yaşatmaya çalışıyoruz” diye aktardı.

whatsapp-image-2025-05-07-at-18-32-55.jpeg

“Rötuş yapma imkânı olmadığından her detay önemlidir”

Camaltı resminin görsel olarak estetik bir sanat olmasına rağmen teknik açıdan zorluklar içerdiğine dikkat çeken Hanoğlu, “Camda yapılan desenler ters görünür. Bu da sanatçının dikkatli ve planlı çalışmasını zorunlu kılar. Rötuş yapma imkânı olmadığından her detay önemlidir. Öğrencilerime bu bilgileri sabırla öğretiyorum. Bu sanatı yaparken zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyoruz. Ortaya çıkan eserlerimiz kişiye özgü oluyor, aynı zamanda siparişler de alıyoruz” dedi.

whatsapp-image-2025-05-07-at-18-32-55-1-001.jpeg

“Yaptığımız işler ilgi çekici ve farklı bulunuyor”

Çevreden olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Hanoğlu, “Yaptığımız işler ilgi çekici ve farklı bulunuyor. Halk Eğitim Merkezi’nin bize verdiği destekle sanatımızı daha geniş kitlelere ulaştırma hedefindeyiz. Unutulmaya yüz tutmuş camaltı boyama sanatını ben ve öğrencilerim, geleneksel bir miras olarak geleceğe aktarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

whatsapp-image-2025-05-07-at-18-32-55-2.jpeg

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
  • Şermin töre / 10 Mayıs 2025 01:54

    Harika ellene sağlık

    Yanıtla (0) (0)
  • Şermin töre / 10 Mayıs 2025 01:52

    Başarını devamını dilerim harika olmuş ellerinize sağlık

    Yanıtla (0) (0)
  • Şermin töre / 10 Mayıs 2025 01:50

    Ellerinize saglık çok güzel bir çalıma

    Yanıtla (0) (0)