Bursa Dostluk Grubu Diyarbakır'da

Bursa Dostluk Grubu Diyarbakır'da

Bursa Diyarbakır Dostluk Projesi kapsamında Diyarbakır'ın daveti ile kente gelen çoğu gazeteci, yazar, meslek örgütü ve sivil toplum örgütü temsilcisi 42 kişilik grup, Kürtçe müzikler eşliğinde halaylar çekti, kentin tarihi ve turistik yerlerini gezdi, ar

Diyarbakır'ın davetlisi olarak kente gelen ve aralarında Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sert, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Başkanı İbrahim Erdoğan'ın da bulunduğu 42 kişilik Bursa Dostluk Grubu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin konuğu olarak Erdebil Köşkü'nde unutulmaz bir gece yaşadı. Diyarbakırlı sanatçı Recep Kaymak ve Kemal Menekşe'nin şarkıları eşliğinde halay çeken gazeteciler grubuna Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de eşlik etti. Baydemir'le fotoğraf çektiren Bursa delegasyonu, gece boyunca Bursa'daki yakınlarına Dicle Nehri kenarında, Kırklar Dağı'nın karşısında hoş saatler geçirdiklerini anlattı.

Tarihi yerlere gezi

Bursa Dostluk Grubu bugün de kentin tarihi ve turistik yerlerine bir gezi yaptı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı'na bağlı Turizm Birimi Koordinatörü ve profesyonel rehber Metin Özçelik'in rehberlik ettiği gezide ilk önce Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi'ni gezdi. Grup daha sonra birçok inancın izlerini taşıyan ve İslam Dünyası'nın beşinci Harem-i Şerif'i olarak bilinen Ulucami, bir dönem bölgenin üniversitesi gibi rol oynayan Mesudiye Medresesi, tarihi Hasanpaşa Hanı, Sülüklü Han, Surp Giragos Kilisesi, Keldani Kilisesi, dünyada eşi benzeri bulunmayan Dört Ayaklı Minare ve Berhampaşa camilerini gezdi.

Kürtçe stranları dinlediler

Grup daha sonra Dengbej Evi'nde sözlü Kürt kültürünün en önemli taşıyıcıları olan Dengbejler Divanı'na konuk oldu. Ensrüman kullanmadan ağızla söz ve müziği birlikte kullanan Dengbejler Kürtçe stranlarını söyledi. Bursalı gazeteciler dengbejlerle mini bir söyleşi yaptı. Dengbejler yüzyıllarca Kürt dili ve kültürünün dengbejlik geleneği sayesinde ayakta durduğunu anlattı.

Bursa Dostluk Grubu Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nin verdiği yemekten sonra enerji mimarlığı ilkelerine göze dizayn edilen ve eko-turizmin en önemli mekanlarından biri olan Türkiye'nin ilk Güneşevi'ni gezdi. Burada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Güneşevi Eğitim ve Uygulama Merkezi'nin koordinatörü Gültekin Aydeniz tarafından konuklara bir brifing verildi. Aydeniz, Türkiye'nin, Güneydoğu'nun ve Diyarbakır'ın güneş alma süreleri hakkında bilgi vererek, doğayı tahrip etmeden alternatif enerji kullanımı ile ilgili bilgiler verdi. Güneşevi'nde uyguladıkları eğitimi ve bilimsel çabalardan da söz eden Aydeniz, tüm enerjisini kendisi üreten Güneşevi'nin bölgede ekolojik kültürün gelişmesine yaptığı katkıya değindi. Aydeniz güneş enerjisi ile nasıl yemek pişirildiğini, bölgede bir gelenek olan sebze kurutmanın güneş enerjisi ile nasıl yapıldığını anlattı. / DİHA