'Burası Kürdistan'dır' diyen esnaf serbest bırakıldı | Diyarbakır Barosu: Kürdistan demek suç değildir

'Burası Kürdistan'dır' diyen esnaf serbest bırakıldı | Diyarbakır Barosu: Kürdistan demek suç değildir

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Siirt ziyaretinde “Burası Kürdistan'dır ama inkar ediliyor” diyen esnaf Cemil Taşkesen, savcılık tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Siirt'in Kurtalan ilçesindeki ziyaretinde, "Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, 'Kürdistan' inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şu an sizin bulunduğunuz yer 'Kürdistan'dır ama ne yazık ki Meclis'te bu 'Kürdistan' inkar ediliyor "sözlerinden sonra Kurtalan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Cemil Taşkesen, polisler tarafından gözaltına alındı.

Akşam saatlerinde emniyet işlemleri sona eren Taşkesen, savcılığa çıkarıldı. Savcılıkta ifadesi alınan Taşkesen, serbest bırakıldı.

Taşkesen, serbest bırakılmasının ardından aralarında HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ve beraberindeki birçok kişi ile birlikte Adliye binası önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polis engeline rağmen yapılan açıklamada HDP'li Beştaş, Taşkesen’in hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmasının birçok kesim tarafından tepkiyle karşılandığını hatırlatarak, “Emniyet sorularına baktık. Sorular şu; Kimden talimat aldınız? Hangi örgütten talimat aldınız?  Herkes biliyor, tüm bir  bölgeyi gezerseniz size buranın Kürdistan olduğunu niteler” dedi. 

Beştaş’ın konuşması esnasında polisler açıklamayı engellemek istedi. Bunun üstüne Beştaş, “Polisler açıklamayı engellemesin. Polisler şuanda suç işliyor. Biz burada açıklama yapmak için izin almak zorunda değiliz” diyerek tepki gösterdi.

Diyarbakır Barosu: Kürdistan demek suç değildir

Diyarbakır Barosu, Cemil Taşkesen’in gözaltına alınmasını kınayan yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, ziyareti sırasında Akşener’e “Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, Kürdistan inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şuna sizin bulunduğunuz yer Kürdistan’dır. Ama ne yazık ki Meclis’te bu Kürdistan inkar ediliyor” diyen Taşkesen’e Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturulma açılması hatırlatıldı. Taşkesen’in Kürt kimliği, dili, coğrafyası kapsamında Kürdistan tanımlamasını yapmasının suç olarak nitelendirilmesini ve soruşturmaya konu edilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Baro, yapılan açıklamanın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu dile getirdi.

Baro, açıklamanın devamında şunları belirtti:

“Kürt coğrafyasının Kürdistan olarak nitelendirilmesi, Kürt kimliğinin gereği olup suç nitelendirilmesi yapılarak, arama ve gözaltı işleminde bulunularak yargısal faaliyette bulunulmasının hukuki meşruiyeti bulunmamaktadır. Siyasi tartışma özgürlüğü demokratik sistemlerin temel ilkesidir. Cemil Taştekin'in İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e hitaben yapmış olduğu konuşma içeriği, tarihsel geçmişi itibariyle Kürt meselesine dair politika ve sistematik uygulamalara karşı, eleştiri ve tanımlamaları içermektedir. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın suç nitelendirmesi, esasından konuşma içeriğinde belirtilen eleştirilen tek tip bir kimlik dayatmasını doğrulamaktadır. İfade özgürlüğü, çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğinin gereği olup yokluğu halinde demokratik bir toplumdan söz etmek mümkün olmayacaktır.

Toplumun çoğulculuğunu yansıtır bir biçimde Kürt kimliği ve coğrafyasına yönelik ayrımcı ve hukuk dışı politikalardan vazgeçilmeli, tarihsel geçmişi itibariyle Kürtlerin Kürdistan olarak nitelendirmesi saygı duyulmalıdır. Hukuki güvenlik hakkı ve düşünce ve ifade hakkı ihlal edilerek hakkında soruşturma başlatılan ve gözaltı işlemleri devam eden Cemil Taştekin'in ivedilikle serbest bırakılmasını talep eder, Diyarbakır Barosu olarak yargılama sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgilerine sunarız."

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.