Buldan’dan İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya 2 soru

Buldan’dan İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya 2 soru

HEDEP Van Milletvekili Pervin Buldan, Cumartesi Anneleri eyleminin 10 kişiyle sınırlandırılmasına ilişkin İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya 2 soru sordu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Van Milletvekili Pervin Buldan, Cumartesi Anneleri/insanlarının yakınlarının akıbetini sormak için yapmak istedikleri açıklamalara dönük engellemeleri, iki soru ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu.

10 KİŞİNİN AÇIKLAMAYA KATILMASI

Buldan, konuya dair İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinin gerekçesinde, şunları belirtti: “Çeyrek asrı aşkın bir süredir adalet ve hakikat arayışını sürdüren Cumartesi Anneleri/insanları her hafta zorla kaybettirilen yakınlarının akıbetini sormakta, faillerin yargı karşısına çıkarılmasını talep etmektedirler. 28 yıldır süren Cumartesi anneleri ve de insanlarının oturma eylemi ve açıklamaları; yasaklamalar, polis müdahalesi ve şiddeti, gözaltılar, Galatasaray meydanın abluka altına alınması gibi birçok müdahale ile engellenmeye çalışılmıştır. Nitekim yapılan başvurular neticesinde AYM, Cumartesi anneleri ve yakınlarına yapılan müdahalenin ‘Gösteri ve Yürüyüş Hakkı’nı’ ihlal ettiğine hükmetmiştir. Bu karara rağmen Kasım ayı itibariyle Cumartesi anneleri/insanları her ne kadar fiziksel müdahale olmadan toplanabilmişse de, açıklamalarına azami 10 kişinin katılabilmesi ve Galatasaray Meydanı’nı çevreleyen polis bariyerlerinin önünde açıklama yapılabilmesi gibi kısıtlamalar getirilmiştir.”

11’İNCİ KİŞİNİN ENGELİNİ SORDU

Buldan, konu bağlamında Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti: “Toplantı ve yürüyüş yapma hakkı anayasayla güvence altına alınmasına ve AYM’nin bu yöndeki hükmüne rağmen Cumartesi Annelerinin açıklamalarına katılımın 10 kişi ile sınırlandırılmasındaki temel amaç ve bunun kanuni dayanağı nedir? Cumartesi annelerinin gerçekleştirecekleri toplantı ve açıklamalara 11’inci kişi olarak katılmamın önünde herhangi bir yasal engel bulunmakta mıdır?”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.