Buldan: İktidar kadının canını değil erkeğin cüzdanını düşündü

Buldan: İktidar kadının canını değil erkeğin cüzdanını düşündü

Kadınlara yönelik şiddete karşı 6284 sayılı kanunun etkin biçimde uygulanmadığını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, nafaka konusundaki değişiklik girişimlerine de tepke gösterdi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AK Parti iktidarı boyunca kadın katliamları ve şiddetin artarak devam ettiğini söyledi ve 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmadığına dikkat çekti.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında HDP'nin Parlamento Kadın Grubu toplantısı düzenlendi. Bütün sıralarda  “Jin jiyan azadî”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” ve “Erkek-devlet şiddetine karşı her yerde mücadeledeyiz” dövizleri yer aldı. Grup toplantısına katılan kadınlar, üzerinde “Mücadeleyiz” yazan mor renkli maskeler taktı. Buldan’ın konuşması öncesi kadın mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Buldan şunları söyledi:

AK PARTİ İKTİDARINDA ŞİDDET ARTTI: AKP iktidarı boyunca kadın katliamları, kadına yönelik şiddet, suç ve sömürü hızlanarak arttı. Bu 25 Kasım’da da Türkiye’nin kadın hakları karnesi kara bir tablodan ibaret. 2013 yılında 237 kadın katledilirken sadece 6 yıl içerisinde bu sayı ikiye katlanmış, 2019 yılında 474 kadın erkek şiddetiyle katledilmiştir. 2020 yılının ise 10 aylık zaman diliminde bile sadece medyaya yansıyan verilere göre; 453 kadın erkekler tarafından katledilmiştir. Kelimenin tam manasıyla bu bir kadın kırımıdır, katliamıdır. Türkiye’de kadına yönelik şiddet o kadar yaygın bir hal aldı ki artık ne evler, ne iş yerleri, ne sokaklar, ne de ülkeleri kadınlar için güvenli değil.

NAFAKA HAKKI TARTIŞMA KONUSU HALİNE GETİRİLDİ: Her gün kadınların farklı şekilde katledilmesine ya da ölüme sürüklenmesine tanık oluyoruz. Nadira Kadirova’dan Pınar Gültekin’e, Gülistan Doku’dan İpek Er’e kadar her yıl yüzlerce kadın bu ülkede erkekler tarafından katlediliyor. Çünkü kadının canına, emeğine, bedenine yönelik suçlar hiçbir yasal tedbir ve koruma ile önlenmiyor, önlenmek istenmiyor. Kadınların büyük mücadelesi sonucu imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmadığı her günün sonucunda kadınlar öldürüldü, şiddete ve sömürüye maruz bırakıldı. Yine 6284 sayılı kanun etkin bir biçim de uygulanmayarak, kadınlar savunmasız bırakılmaya çalışıldı. Üstüne üstlük bu kanunlar gibi kadın mücadelesi sonucu kazanılan nafaka hakkı da bu iktidar tarafından tartışma konusu haline getirildi. AKP iktidarı kadının can güvenliğini sağlamak yerine erkeğin cüzdanını düşünen bir yerden yaklaştı bu meseleye. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa kadın kıyımlarını durdurmak için ivedilikle, bir acil eylem planı olarak gündeme alınmalı ve harfiyen uygulanmalıdır.

ÜNİFORMANIN ARKASINA SIĞINAN FAİLLER: Kürt illerinde kolluk güçleri tarafından Kürt kadınlarına yönelik suç işleyen failler yargı ve bağlı bulundukları bakanlık tarafından özel bir ilgiyle korunmaktadırlar. Kadına yönelik; şiddet, tecavüz, katletme, kaybetme gibi saldırıların özel savaş politikasının bir parçası olduğunu çok iyi biliyoruz. Batman’da İpek Er’in faili uzman çavuş Musa Orhan’ın tahliye edilmesinden biliyoruz, 5 Ocak’tan bu yana haber alınamayan Gülistan Doku’nun kaybettirilmesinden şüphelenilen Zaynal Abarakov’un nasıl korunduğundan biliyoruz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz; üniformalarının arkalarına sığınan failleri aklamaktan vazgeçin. Bu saldırganlar gerekli cezaları alıncaya kadar kesintisiz mücadele edeceğiz.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.