Bu kadar felaket varken Meclis tatilde olmamalı

Bu kadar felaket varken Meclis tatilde olmamalı

Van’da yaşanan sel nedeniyle bölgeye giden HDP Van Milletvekili Temelli, Başkale’deki durumu “içler acısı” olarak nitelendirirken ülkede yaşanan felaketler nedeniyle meclisi acil toplanmaya çağırdı.

Van'ın Muradiye ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle meydana gelen su baskınında bazı evler ve ekili araziler su altında kaldı. Uluşar, Topuzarpa, Otlakbaşı, Dağören mahallelerinde sel baskını meydana geldi.  

Sel bölgesini ziyaret eden HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, "Türkiye'de bu kadar felaket varken meclisin tatilde olması doğru değil. Meclis bir an önce toplanmalı" çağrısında bulundu.

‘MECLİSİN TATİLDE OLMASI KABUL EDİLİR DEĞİL’

Dün Van'ın Başkale, Özalp, saray, Çaldıran ve Muradiye ilçelerinde etkili olan yağış kısa sürede yerini sele bıraktı. Birçok evin yıkıldığı ve ciddi maddi hasarın yol açtığı sel felaketi barınma sorunu da beraberinde getirdi. Selin tahrip ettiği ilçelerden Muradiye'yi ziyaret eden HDP'nin bir önceki Eş Başkanı aynı zamanda Van Milletvekili Sezai Temelli, "Türkiye'nin felaketlerle mücadele ettiği bir süreçte meclisin tatilde olması kabul edilir bir durum değildir" ifadesinde bulundu. Temelli, yaraların sarılması için acil bütçe çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

‘YAŞANAN FELAKETLERDEN DEVLETİN HİZMET KURUMLARI SORUMLU’

Selin yaşandığı bölgelerde ölümler aynı zamanda ciddi mağduriyetlerin yaşandığına dikkat çeken  Temelli, yaşanan bu durumda devletin hizmet kurumlarının sorumlu olduğunu ifade etti. Temelli,  "Yaşanan sel felaketinde maalesef iki insanımız yaşamını yitirdi. Ve felaketin ardı arkası kesilmiyor. Yaşanan bu durumdan öncelikle belediyelere atanan kayyımlar sorumludur. Çünkü bu köylere hiç bir hizmet getirilmemiş. Dere yatakları ve yol kenarlarına bakıldığında yaşanan felaketlerin neden oluştuğu anlaşılmaktadır. Dere yatakların taşmasının sebebi, dere yataklarının ıslahlarının yapılmamasıdır" dedi.

'AYIRIMCILIK UYGULANIYOR'

Sel felaketinin yaşandığı Başkale, Muradiye, Çaldıran, Özalp ve Sarayda çok ciddi mağduriyetlerin yaşandığını dile getiren Temelli, "Yağış devam ederse ve hizmetler gelmezse felaketler katlanarak büyüyecek. Bilim insanlarının da dile getirdiği ciddi bir iklim krizi var. Bu nedenle kamuya düşen görev, bu krize karşı önlemler almak. Maalesef kayımlar ve ilgili konuda görevli olan devlet kurumları bu duyarlılığı halen oluşturmuş değil. Sel felaketinin mağdur ettiği bölgede pozitif ayırımcılığın yapıldığını öne süren Temelli, “Biz bölgeyi gezerken yurttaşların konuşmasını basın mensubu arkadaşlar da duydu. Bölgeye gelen yetkililerin tek kaygısı ayaklarının kirlenmesi ve oy kaygısının olmasıdır. Yani oy durumlarına bakıyorlar. AK Parti'ye ne kadar oy çıkmış ona göre davranıyorlar. Onlara oy çıkmamışsa bunu nerdeyse bir cezalandırma yöntemi, ceza hesabının olduğunu bizzat insanlara söylüyorlar. Bu bir doğal affet, doğal afette yapmanız gereken şey, bir an önce acıları sarmak. Böylesi bir felaketi bir intikama dönüştüren anlayış var" ifadelerini kullandı.

‘BAŞKALE’DE DURUM İÇLER ACISI’

Doğal felaketlerin yaşandığı bölgelerin acilen afet bölgesi olarak ilan edilmesi gerektiğine dikkat çeken Temelli, “Bunun için bir bütçeye ihtiyaç var. Acil olarak bir ek bütçe hazırlanmalı. Müteahhitlere, talancılara ayırılan bütçe halkın mağduriyetlerine ayırılmalıdır. Ülkede bu kadar felaket varken meclisin tatil etme lüksü yoktur. Meclis biran önce toplanmalıdır. Bu felaketlere neden olan sorunları meclis tartışmalıdır araştırmalıdır. Ve buna karşı sorumluluk üstlenmelidir" dedi.  Selin en çok etkilediği Van'ın Başkale ilçesinde durumunun içler acısı olduğunu söyleyen Temelli, "Ben Başkale'ye giderken en azından bir sağlık çadırının, aş evinin olmasını beklerdim. Burada gönderilen destek sadece bir iki tane iş makinesiyle sınırlı.  Burada barınma, yemek ve ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen buna yönelik yapılan hiç bir çalışma yok” diye konuştu.  

'BU ÜLKENİN BU SORUNLARI KARŞILAYACAK BÜTÇESİ VAR'

Bölge halkının işsizlik ve yoksullukla mücadele ettiğini belirten Temelli, yaşanan çaresizliği bir de sel felaketinin vurduğunu aktardı. Temelli şöyle devam etti: "Bu ülkenin bu tür mağduriyetleri karşılayacak bütçesi ve imkanı var. Fakat bu ülkenin kaynaklarını kötü kullanan bir iktidar var. Yoksa bugün yangın söndürme uçaklarından 50 tane alacak güce sahip olan bu ülke, bu kaynakları SİHA'ya, İHA’ya aktarıp savaşa, kurşuna aktarırsa, o yangın orada sürer ve bu sel burada devam eder."

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.