Bombalı saldırı: 31 ölü

Bombalı saldırı: 31 ölü

Çin'in Şincan Uygur Özerk Bölgesi başkenti Urumçi'de bir markete bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırıda en az 31 kişi öldü, 90 kişi yaralandı.

Çin resmi haber ajansı Şinhua’nın geçtiği habere göre, Çin'in Şincan Uygur özerk bölgesi başkenti Urumçi'de iki araç içindeki saldırganlar bir markette alışveriş yapanların üzerine sürüp markete bombalı saldırı düzenledi.

Bu sabah düzenlenen saldırıda araçlardan birinin infilak etmesi sonucu en az 31 kişi ölürken, 90’dan fazla kişi de yaralandı.

Şinhua, "Görgü tanıkları kuzeyden güneye seyretmekte olan iki arazi taşıtının saat 07.50'de marketteki insanların üzerine sürdüğünü söyledi. Araçlardan patlayıcılar atıldı" dedi.

Yerel medya kuruluşları görgü tanıklarının birden fazla patlama sesi duyduğunu aktardı.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 45'i Uygur Türklerinin oluşturduğu Çin'in batısındaki Şincan'da son dönemde etnik temelli şiddet olaylarında artış gözlendi. Urumçi'de geçen ay bir tren istasyonuna düzenlenen saldırıda da 3 kişi ölmüş, 70'den fazla kişi de yaralanmıştı. Çinli yetkililer saldırıdan 'ayrılıkçı Uyguları' sorumlu tuttu. Çin'in Kunming kentinde de Mart ayında 29 kişi bıçaklı ve palalı saldırganlar tarafından öldürülmüştü.

Bölgenin Müslüman azınlığı Uygurlar, Çin yönetimini baskı uygulamak, din dahil birçok kültürel geleneklerini yasaklamakla suçluyor.

Han Çinlileri ve Müslüman Uygurlar arasında 2009 yılında Urumçi'de yaşanan çatışmalarda 200'e yakın kişi ölmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.