Bolu'da Newroz etkinliği

Bolu'da Newroz etkinliği

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi kampusünde üniversiteli öğrencileri tarafından Newroz ile ilgili bir etkinlik düzenlendi.

YÜKSEKOVA HABER / BOLU

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde eğitim gören bir grup  öğrenci, Newroz nedeniyle kampus içerisinde bir araya gelerek bir yürüyüş düzenledi. “Newroz Pîroz Be” yazılı pankart eşliğinde yürüyen öğrenciler sık sık “Bijî Newroz, Newroz jîyane, Newroz ateşi söndürülemez, Newroz agirê serhildanê ye” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından öğrenciler adına yapılan açıklamada, “Newroz ateşi her türlü baskı ve sömürgeci inkar-imha siyasetine ve her türlü zulme karşı birlik, direniş ve zaferin sembolü, aynı zamanda direnişe çağrının ifadesidir. Newroz, zafere ulaşan Demirci Kawa önderliğinde Kürt ve Ortadoğu halkları sömürgeciliğe karşı, bu hiçbir gücün söndüremediği isyan ateşini tutuşturdu. Ne var ki Kürt sorununa asayiş çerçevesinde bakan ve inkara dayalı politikalarla bastırmaya çalışan zihniyet diğer değerlerini yasakladığı gibi newroz kutlamaları da yıllarca yasaklanmıştı. Bu nedenle her yıl newrozda çatışmalar yaşanmış, 21 martlarda adeta sıkı yönetimler ilan etmiş bir çok Kürt yaşamını yitirmiştir. Devletin yasakladığı panzerlerle alanlara saldırdığı her newroz kutlamasında büyük olaylar çıkmış daha ılımlı yaklaştığı ve kutlamaların serbest bırakıldığı yılarda ise bir kişinin bile burnu kanamıştır.”denildi.

“Newroz bayramı sadece Kürt halkının değil, bölgedeki birçok halkın da inandığı ve kutladığı bir bayramdır.”denilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Bu nedenle Newroz bayramı halkların kardeşliğine vesile olacak bir bayramdır. Biz Kürt sorunun demokratik çözümü temelinde Kürt, Türk, Fars, Arap, Asuri ve Ermeni halklarının kardeşlik bayramına dönüştürmeyi hedeflemeliyiz. Newroz bu amaçla Türkiye emekçi ve demokrasi hareketiyle ortak bir zeminde buluşarak, halkların kardeşliği ve eşit-özgür birliğinin geliştiği bir platform olmalıdır.”

Yapılan açıklamanın ardından öğrenciler uzun süre Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

39168

39169

39170

39171

39172

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum