Böbrek taşına ne iyi gelir?

Böbrek taşına ne iyi gelir?

Böbrek taşları denince akla genelde vücutta bulunan yabancı bir cisim gelse de aslında durum düşünülenin aksine vücudumuzda yer alan bazı kimyasalların katılaşması sonucu oluşan rahatsızlıktır.

Böbrekler vücudumuzda bulunan atıkların idrar yolu ile dışarı atılımını gerçekleştiren filte görevindedirler. Bazı durumlarda bu atıklar böbreklerde birikebilir. İdrarın içerisinde fosfat, kalsiyum gibi bazı mineraller yer alır. Böbrek taşları bu minerallerin dışarı atılmaması sonucu kristalleşmesi ile oluşan katı yapılardır.

Böbrek taşları hareket etmediği süre boyunca kişilerde ağrıya neden olmamaktadır. Fakat yerinde kalabileceği gibi idrar yolundan aşağı doğru da gidebilirler. Ve bu hareket sırasında kişiler için sıkıntılı süreç başlamış olur. Taşların boyutları büyüklük ve küçüklük olarak çeşitlilik göstermektedir. Genellikle küçük taşların hareketi fazla bir rahatsızlık vermez iken büyük taşların idrar yolunda sıkışması çok büyük acı verebilir. Kanamalar görülebilir ve bu da tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Böbrek taşlarının kesin bir nedeni olamayacağı gibi tek bir neden de bağlamak mümkün değildir. Çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilirler. Nedenini tespit ederken taşın türene ve farklılığına göre tahmin yürütülebilir. Böbrek taşına ne iyi gelir?

Kalsiyum alımları böbrek taşlarına neden olabilmektedir. Oksalat bakımından zengin besinler tüketmek, idrarın asidik oluşu, aileden gelen genetik faktörler, idrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyon kaynaklı hastalıklar, gün içerisinde yeterli miktarda sıvı alınmaması, yaş, cinsiyet böbrek taşılarına zemin hazırlayan nedenler arasında sıralanabilir.

  • Limonlu su ve zeytinyağı karışımı uzun yıllardan beri safra kesesi taşlarının dışarı atılımını sağlayan yöntem olarak kullanılmaktadır. Sadece safra taşları değil aynı zamana böbrek taşlarının giderilmesinde de etkili bir yöntemdir. Limonda bulunan asitler kalsiyum kaynaklı bir taş oluşmuş ise parçalanmasını kolaylaştırır ve ilerlemesini engeller.
  • Organik bir bitki olan karahindiba kökünün de böbrekler üzerinde olumlu etkileri vardır. Hatta bu bitki için etkilerinden dolayı böbrek toniği bile denilmektedir. Günde iki kez tüketebileceğiniz kararahindiba kökü ile böbreklerinizin arınmasını sağlayabilirsiniz.
  • Çok bilinmeyen bitkilerden birisi olan uva ursi otu böbrek taşlarının giderilmesinde kullanılan oldukça etkili ve sağlıklı bir yöntemdir. Sadece böbrek taşlarının giderilmesini sağlamaz aynı zamanda böbreklerde oluşan enfeksiyon durumlarının ve idrar yollarının da temizlenmesini sağlar. ayrıca uva ursi otunun ağrı giderici etkisi de bulunmaktadır.
  • Şekil olarak bile bize böbrekleri anımsatan barbunya böbrekler için çok sağlıklı bir besindir. Tüketeceğiniz barbunya ile böbreklerinizin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Kabuklarından çıkaracağınız barbunya taneleri sıcak su içerisinde kaynatarak süzün ve geriye kalan kısmı soğumaya bırakarak tüketin.
  • Böbrek taşlarının giderilmesinde etkili bir diğer çay ise at kuyruğu çayıdır. Bir su bardağı sıcak su içerisinde demleyeceğiniz 1 tatlı kaşığı at kuyruğu otunu gün içerisinde 2 kere tüketebilirsiniz.
  • Nar bilindiği üzere çok iyi bir antioksidandır. Sağlık açısından birçok faydası bulunan narı böbrek taşlarınızın giderilmesinde kullanabilirsiniz. Özellikle nar çekirdeklerini yemeniz daha etkili olacaktır. Tanelerini tüketebileceğiniz gibi çekirdeklerinden ayırmadan sıkarak da içebilirsiniz.
  • Elma sirkesi tüketimi ile böbrek taşlarınızın parçalanmasını sağlayabilirsiniz. Bir çay kaşığı ılık su ile iki yemek kaşığı elma sirkesini karıştırarak içmeniz böbrek taşlarınız için size fayda sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.