BM'den Suriye öngörüsü: 1 yılda seçim düzenlenir

BM'den Suriye öngörüsü: 1 yılda seçim düzenlenir

Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'deki savaşa dair öngörülerini açıkladı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, IŞİD’in Suriye’de hâlâ kontrol ettiği bölgelerden Ekim 2017’nin sonuna kadar temizlenmesini beklediğini söyledi.

De Mistura, bu durumun bir yıl içinde ülkede özgür ve adil seçimler düzenlenmesine yıl açmasını umduğunu belirtti.

BBC Radyosu’na konuşan De Mistura, “Bana göre, bu savaşın sonunun başlangıcını görmekteyiz. Garanti etmemiz gereken şey ise bunun aynı zamanda barışın başlandıcı olması. Ve şu anki zorlu mesele de bu” dedi. Rakka, Deyrül Zor ve İdlib’in hâlâ istikrara kavuşmadığını belirten BM temsilcisi sözlerine şöyle devam etti: “Rakka ve Deyrül Zor’dan sonra -ki bu sadece birkaç ay sürecek- bir kader anı yaşanacak. Eğer uluslararası toplum hükümetin gerçek bir müzakereyi kabul etmesini sağlayarak hem muhalefete hem hükümete yardım ederse, o zaman bir yıl içinde gerçekten inandırıcı bir seçim düzenlenebilir.”

De Mistura, yıllardır IŞİD kuşatması altındaki Deyrül Zor için “Suriye hükümeti ve Rusların muhtemelen ay sonunda veya ekim başında kurtarması muhtemel” dedi. BM temsilcisi, ABD ile Suriye Demokratik Güçleri’nin de Rakka’yı ekim sonunda kurtaracağı öngörüsünde bulundu.

İdlib’in ‘esasında El Kaide olan El Nusra’nın’ elinde bulunduğunu belirten De Mistura, herkesin temsil edilmediği bir anlaşmanın IŞİD’in bir-iki ayda güçlenmesine yol açacağına dikkat çekerek, bu durumun kimsenin çıkarına olmadığını söyledi. BM temsilcisi, “İhtilafa katılan tarafların bile önceliklerinin buna artık son vermek olduğu türden bir anlayışa yaklaşıyoruz” dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.