BM: Taliban döneminde 218 eski hükümet çalışanı öldürüldü

BM: Taliban döneminde 218 eski hükümet çalışanı öldürüldü

BM'nin Afganistan misyonu UNAMA'nın açıkladığı rapora göre, Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana eski hükümet çalışanı ya da asker 218 kişi öldürüldü.

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), Afganistan'da Taliban'ın kontrolü yeniden ele geçirmesinin ardından çok sayıda eski hükümet çalışanı, asker ve polisin öldürüldüğünü duyurdu.

UNAMA'nın bugün açıkladığı rapora göre; Ağustos 2021 ortalarından bu yana 218 kişi öldürüldü.

DW Türkçede yer alan haberde, en çok Batı yanlısı eski hükümet çalışanları ile asker ve polislerin hedef alındığına dikkat çekildi. Raporda, bazı kişilerin tutuklu oldukları sırada bazılarının ise kaçırılarak bilinmeyen yerlerde öldürüldüğü belirtildi.

800 insan hakları ihlali

BM misyonu, işlenen cinayetlerin yanı sıra eski hükümet çalışanlarının kaçırıldığını, işkenceye, keyfi tutuklama ve tehditlere maruz bırakıldığını belirtti.

Raporda insan hakları ihlallerinin 34 vilayetin tamamında yaşandığı, en az 800 vakanın bilindiği ifade edildi. BM misyonu UNAMA eski hükümete bağlı 424 asker ya da hükümet üyesinin keyfi biçimde tutuklandığına işaret etti.

İktidara gelmesinden sonra eski hükümet çalışanları ile askerlerin affedileceğini duyuran Taliban rejimi, BM raporundaki suçlamaları reddetti. 

Taliban 15 Ağustos 2021 tarihinde, ABD'ye bağlı birliklerin ülkeden tamamen çekilmesi öncesinde iktidarı ele geçirmişti. Rejim ilk başlarda ılımlı mesajlar vermiş ancak zaman içinde otoriter ve gerici çok sayıda icraata imza atmıştı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.