BM: Suriye'de muhalefet kaybetti

BM: Suriye'de muhalefet kaybetti

Birleşmiş Milletler, İdlib'in Han Şeyhun kasabasındaki kimyasal saldırıdan Suriye yönetimini sorumlu tuttu. BM'nin özel Suriye temsilcisi Staffan de Mistura ise "Muhalefet savaşı kaybettiğini idrak etmeli" dedi.

Suriye’de sahada IŞİD’e karşı kritik gelişmeler yaşanırken, Birleşmiş Milletler’den (BM) de çarpıcı açıklamalar geliyor. Ülkedeki savaş suçlarını araştıran BM soruşturmacıları, yeni açıkladıkları raporda Beşar Esad yönetimini kimyasal silah kullanmakla itham etti; bir camiyi vuran ABD’nin de hukuku ihlal ettiği belirtildi. BM’nin özel Suriye temsilcisi Staffan de Mistura ise ‘muhalefetin savaşı kaybettiğini’ söyledi.

De Mistura, Suriye’de savaşın bitmek üzere olduğunu ve bunu bir ulusal ateşkesin izlemesi gerektiğini belirtti. Deyrül Zor’un IŞİD’den temizlenmek üzere olduğunu, Rakka’nın da birkaç hafta içinde temizleneceğini söyleyen De Mistura, iki kentin de kurtarılması sonrası bir ‘kader anı’ yaşanacağı yorumunu yaptı. BM temsilcisi, sözlerine şöyle devam etti: 

“Mesele şu: Deyrül Zor ve Rakka’nın özgürleştirilmesi sonrası hükümet, siyasi süreç olmaksızın sürdürülemeyeceğini kendisinin de bildiği bir zaferi ilan etmek yerine, sahiden müzakere etmeye hazır olacak mı? Muhalefet birleşebilecek ve savaşı kazanmadıklarını idrak edebilecek kadar gerçekçi olabilecek mi?”

BM temsilcisi, bu açıklamayla ‘Esad’ın kazandığını’ ima edip etmediği sorusuna da şu yanıtı verdi:“Bu ihtilafın tarihini yazacak kişi ben değilim. Fakat şu an kimsenin savaşı kazandığını iddia edebileceğini sanmıyorum.”

BM RAPORUNDA NE VAR?

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.